Volgens een uitgebreide analyse van CoinGecko, de data-aggregator voor cryptocurrencies, is meer dan 50% van de munten en tokens die sinds 2014 ooit op hun platform stonden, gestopt of volledig waardeloos geworden. Dit komt neer op maar liefst 14.039 "dode munten" van de meer dan 24.000 die op het platform zijn opgenomen.
De studie, uitgevoerd door CoinGecko, onderzoekt de cumulatieve telling van munten en tokens die gezamenlijk bekend staan als 'cryptocurrencies' zodra ze op hun platform staan en categoriseert ze als 'dood' of 'mislukt'. Het tijdsbestek van de analyse loopt van 2014 tot 2023.
Cryptocurrencies gelanceerd in 2021 vertonen het hoogste percentage dead coins, met meer dan 70% (5.724 projecten) die binnen slechts drie jaar mislukken. Op de voet gevolgd door 2022, met een uitvalpercentage van ongeveer 60% (3.520). Een sprankje optimisme komt echter naar voren in 2023, met minder dan 10% (289) van de vermelde projecten die tot nu toe zijn mislukt.
Het rapport gaat dieper in op de gegevens en onthult een bijzonder verontrustend scenario voor projecten die zijn gelanceerd tijdens de bull run van 2020-2021. Een aanzienlijke 53% van alle dode cryptocurrencies, met een totaal van 7.530 projecten, behoren tot deze periode. Dit cijfer vertegenwoordigt ongeveer 70% van de 11.000 cryptoprojecten die tijdens de bullcyclus zijn genoteerd.
Ter vergelijking, de 2017-2018 bull run zag een vergelijkbaar falingspercentage van ongeveer 70%, hoewel met een kleiner aantal projectlanceringen, ongeveer 3.000.
De analyse van CoinGecko schrijft deze trend toe aan factoren zoals het gemak waarmee tokens kunnen worden ingezet en de wildgroei van memecoins, die vaak kort na de lancering worden verlaten vanwege het ontbreken van een tastbaar product of nut.
Het rapport schetst ook specifieke redenen voor het falen van projecten, waaronder een gebrek aan handelsactiviteit gedurende 30 dagen, bevestigde scams of "rug pulls", projecten die vrijwillig worden gedeactiveerd als gevolg van sluiting of token revisies, en de naleving van specifieke liquiditeit- en activiteitdrempels.
Deze gegevens onderstrepen het belang van het geven van prioriteit aan bitcoin, gezien de bewezen veerkracht en levensduur ervan in vergelijking met de hoge mislukkingspercentages die zijn waargenomen bij een aanzienlijk aantal altcoins en tokens.