Wat zijn cryptocurrencies?
Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die is beveiligd door cryptografie, waardoor het bijna onmogelijk is om het te vervalsen of dubbel uit te geven. Veel cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde netwerken die zijn gebaseerd op blockchaintechnologie.
Een belangrijk kenmerk van cryptocurrencies is dat ze over het algemeen niet worden uitgegeven door een centrale autoriteit, waardoor ze theoretisch immuun zijn voor inmenging of manipulatie van de overheid of derde partijen.
De eerste op blockchain gebaseerde cryptomunt was bitcoin, die nog steeds de meest populaire en meest waardevolle is. Tegenwoordig zijn er duizenden alternatieve cryptomunten (altcoins) met verschillende functies en specificaties. Sommige hiervan zijn klonen of forks van Bitcoin, terwijl er andere nieuwe blockchains zijn die vanaf nul zijn opgebouwd.
Hoewel sommige van deze netwerken een aantal indrukwekkende functies en gebruiksdoeleinden hebben die Bitcoin niet heeft, houden ze over het algemeen veel grotere risico’s in.
Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een persoon of groep die bekend staat onder het pseudoniem 'Satoshi Nakamoto' en werd zo de eerste die het double-spendingprobleem oploste waardoor elektronisch geld zonder een centrale autoriteit mogelijk werd.
Hoe wordt de waarde van een cryptocurrency bepaald?
De waarde van een cryptocurrency wordt voornamelijk bepaald door de marktdynamiek en is gebaseerd op vertrouwen. Zelfs bitcoin, de meest dominante cryptomunt, is onderhevig aan schommelingen en volatiliteit vanwege zijn relatief nieuwe status in de financiële wereld.
Factoren die de waarde beïnvloeden:
Vraag en aanbod
- Het basisprincipe dat de waarde van cryptocurrencies bepaalt, is de wisselwerking tussen vraag en aanbod. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, hebben prijzen de neiging om te stijgen, en vice versa.
Zekerheid van schaarste
- Cryptocurrencies zoals bitcoin zijn ontworpen met een beperkte voorraad, waardoor een maximaal aantal eenheden wordt gegarandeerd (bijv. 21 miljoen). Deze schaarste is een belangrijke factor in hun waardebehoud.
Economische implicaties
- Cryptocurrencies hebben het potentieel om ons economisch landschap op verschillende manieren te veranderen.
- Verminderde monetaire inflatie als gevolg van regeringen die geld bijdrukken, kan de koopkracht behouden.
- Bedrijven voelen zich niet langer onder druk gezet om snel winst te maken en overmatige overnames te doen.
- Een verschuiving naar het vasthouden van waarde kan resulteren in een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld met minder consumptie.
Gelijkheid en vrede
- Cryptocurrencies werken zonder centraal gezag, waardoor universele deelname mogelijk is en de kans op economische noodsituaties en conflicten gerelateerd aan geldcreatie afneemt.
- Historisch gezien heeft devaluatie van valuta vaak tot crisissen geleid.
Efficiëntie en innovatie
- Cryptocurrencies vergemakkelijken efficiënte transacties en kunnen leiden tot innovaties in financiële technologie.
- Door geplande veroudering tegen te gaan, kunnen ze een betere productkwaliteit en duurzaamheid stimuleren.
Kritiek op traditioneel monetair beleid
- Factoren zoals kwantitatieve versoepeling (quantitative easing: directe geldschepping door de centrale bank), en reddingsoperaties voor banken en bedrijven veroorzaken monetaire inflatie.
- Traditioneel monetair beleid heeft geleid tot ongelijkheid, devaluatie van uw spaargeld en autoritaire grootmachten.
En de geschiedenis geeft ons voldoende voorbeelden dat elke munt faalt wanneer deze gedevalueerd wordt.
Leestip: Een betere wereld met Bitcoin
Wat is blockchain?
Blockchain is de datastructuur achter het netwerk. Het is een nieuw soort database, waarin transacties kunnen worden opgeslagen en geraadpleegd. Deze transacties kunnen bestaan uit betalingen met een digitale munt, maar kunnen even goed gebruikt worden om belangrijke informatie tussen twee partijen uit te wisselen.
Eén ding hebben ze gemeen. Het worden blokken (blocks) met informatie die digitaal ondertekend zijn door beide partijen. Zonder tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database.
Onkraakbare ketting
Alle informatie die wordt opgeslagen, wordt versleuteld door cryptografie. Alle transacties worden in blokken opgeslagen in een wereldwijd netwerk van computers. Een nieuw blok bevat altijd informatie over het vorige blok, wat weer informatie over het vorige bevat. Zo ontstaat een lange, onveranderbare en onkraakbare informatieketting.
Decentralisatie
De meeste databases zijn centraal georganiseerd. Alle gegevens kunnen maar op één locatie opgeslagen, gewijzigd en gedeeld worden. Zo kunnen grote bedrijven, banken en overheden uw data en geld misbruiken.
Onze economie blijft op deze manier volledig in handen door een gecentraliseerde entiteit (klein elite groepje), die deze zal blijven besturen naar eigen belang (centrale bankiers).
Bij deze nieuwe technologie is het anders – er is juist géén centraal punt, maar er zijn meerdere knooppunten die allemaal over een exact kopie van de database beschikken. Die knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd.
Toezicht
Er is geen eigenaar of toezichthouder. Het toezicht ligt bij de gebruikers zelf. Nieuwe transacties worden door knooppunten (nodes) in de database opgeslagen. Daarvoor moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt. De nodes moeten het met elkaar eens zijn dat de code juist is. Pas dan wordt de informatie opgeslagen in de ketting (chain).
Niemand kan dus op eigen houtje informatie opslaan of wijzigen in de database. Kwaadwillenden kunnen zo onmogelijk foute transacties doen of data manipuleren.
Veiligheid
Alles wordt automatisch gekopieerd naar iedere node. Het netwerk is daardoor niet afhankelijk van één centrale database. Zo ontstaat er niet meteen een groot probleem als er iets met één van de knooppunten gebeurt. Wordt één van de computers in het netwerk gehackt of valt de stroom uit, dan zijn er altijd nog de andere nodes met elk hun eigen kopie van de database. Dat maakt het veiliger dan systemen met een centrale database.
Hoe werkt een blockchain?
Blockchaintechnologie, cryptomining en moeilijkheidsgraad eenvoudig uitgelegd
Waar kan ik crypto kopen en verkopen?
Door de sterk toenemende populariteit zijn er al veel aanbieders te vinden waarop bitcoin en alternatieve munten (altcoins) te koop zijn of verhandeld worden. Echter zijn er ook minder betrouwbare websites te vinden.
Eenvoudig crypto kopen in België of Nederland kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen.
Voor het gebruik van cryptocurrencies is een eigen wallet niet altijd nodig, vaak kan u deze gewoon opslaan in uw online account. Er zijn ook een aantal platforms waar dit niet mogelijk is. Bij deze kunt u dan kopen, verkopen en direct versturen naar uw eigen wallet.
Leestip: De toekomst van financiën - Ontdek de wereld van gedecentraliseerde crypto exchanges
Hoe kan ik crypto bewaren, verzenden en ontvangen?
Miljoenen mensen gebruiken een digitale wallet, maar er is een aanzienlijk misverstand over hoe deze werken. In tegenstelling tot de traditionele portemonnee, slaan deze digitale wallets geen valuta op. In feite worden cryptocurrencies niet op één locatie opgeslagen of bestaan ze niet ergens in een fysieke vorm. Het enige dat bestaat zijn records van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.
Digitale portemonnee
Crypto wallets zijn softwareprogramma’s die uw publieke en private sleutel (public & private key) opslaan. Samen met de interface van uw wallet wordt het mogelijk interactie te maken met verschillende blockchains, hierdoor kunnen gebruikers hun saldo controleren, geld verzenden en andere bewerkingen uitvoeren.
Transacties
Wanneer een persoon u bitcoins of een ander type digitale valuta stuurt, tekenen ze in feite het eigendom van de munten af op het adres van uw portemonnee. Om die munten te kunnen uitgeven en het geld te ontgrendelen, moet de private key die in uw portemonnee is opgeslagen, overeenkomen met de public key waaraan de valuta is toegewezen. Als de public en private keys overeenkomen, neemt het saldo in uw digitale portemonnee toe en zullen de afzenders dienovereenkomstig afnemen. Er is geen daadwerkelijke uitwisseling van echte munten. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactierecord op de blockchain en een verandering in saldo in uw cryptocurrency portemonnee.
Opgelet!
De private key geeft je m.a.w. toegang tot uw wallet en stelt u ertoe in staat cryptocurrencies te bewaren en versturen. Deze moet u dus nooit kenbaar maken aan anderen. Deze is te vergelijken met de pincode van uw bankkaart of pinpas. Zodra deze bekend is kunnen mensen toegang krijgen tot de wallet en uw cryptovaluta overmaken naar een andere wallet.
Hardware wallet
Deze wallets verschillen van software wallets doordat ze de private keys van een gebruiker opslaan op een hardware apparaat zoals een USB-stick. Hoewel ze transacties online uitvoeren, worden ze offline opgeslagen, wat voor meer veiligheid zorgt.
Hardware wallets kunnen compatibel zijn met verschillende web interfaces en kunnen verschillende valuta’s ondersteunen; het hangt er maar net vanaf welke u besluit te gebruiken. Bovendien is een transactie eenvoudig te maken. Gebruikers kunnen hun apparaat eenvoudig aansluiten op een computer of mobiel toestel met internet, een pincode invoeren, valuta verzenden en bevestigen.
Hardware wallets maken het mogelijk om gemakkelijk transacties uit te voeren en tegelijkertijd uw geld offline te houden en weg te houden van gevaar.
- Trezor
- SeedSigner (Bitcoin)
- Coldcard (Bitcoin)
- Bitbox (Bitcoin)
- Foundationdevices (Bitcoin)
Mobiele wallet
Mobiele wallets kunnen worden geïnstalleerd op uw smartphone en zijn handig omdat ze overal ter wereld kunnen worden gebruikt, inclusief in bepaalde winkels en bij online verkopers. Mobiele wallets bieden een gebruiksvriendelijke en mobiele oplossing voor het beheren van uw financiën en het doen van betalingen.
- TrustWallet
- Zerion
- Keplr
- Aurox
- Zeus (Bitcoin / LN)
- Phoenix (Bitcoin / LN)
- BlueWallet (Bitcoin / LN)
- Nunchuk (Bitcoin multisig)
Online wallet
Opgeslagen op de cloud en toegankelijk vanaf elk toestel op elke locatie. Hoewel ze gemakkelijker toegankelijk zijn, slaan deze wallets uw private keys online op en worden ze beheerd door een derde partij, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor hackaanvallen en diefstal.
Wat zijn de voordelen en nadelen?
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn steeds populairder geworden. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze digitale activa.
Voordelen:
- Gedecentraliseerd: Cryptocurrencies werken op een gedecentraliseerd grootboek, waardoor er geen tussenpersonen zoals banken nodig zijn.
- Open-source: Veel cryptocurrencies zijn gebouwd op open-source technologie, wat innovatie en transparantie bevordert.
- Betalingsvrijheid: Gebruikers hebben meer controle over hun transacties, waardoor betalingen zonder grenzen mogelijk zijn.
- Veiligheid: Cryptocurrencies bieden veiligheid door encryptie en elimineren bureaucratische hindernissen.
- Neutraliteit en transparantie: Transacties zijn openbaar en transparant, waardoor de kans op fraude afneemt.
- Lage transactiekosten: Cryptocurrency transacties zijn vaak goedkoper dan traditionele financiële systemen.
- Relatief snel: Cryptocurrency transacties kunnen snel worden verwerkt in vergelijking met traditionele banksystemen.
Nadelen:
- Afhankelijk van beschikbaarheid van internet of satelliet: Het gebruik van cryptocurrencies is afhankelijk van toegang tot internet, wat in sommige regio's een beperking kan zijn.
- Zeer volatiel in opkomende markten: Cryptocurrencies kunnen extreme prijsschommelingen ervaren, waardoor ze een risicovolle investering zijn in opkomende economieën.
- Onveranderlijke transacties: Eenmaal geregistreerd op de blockchain, kunnen transacties niet worden gewijzigd of teruggedraaid, wat een probleem kan zijn in het geval van fouten of fraude.
- Kennis en bewustzijn vereist: Gebruikers hebben basiskennis nodig om hun activa veilig te houden.
Wat zijn mogelijke doeleinden?
Cryptocurrency heeft zich ontpopt als een veelzijdige en transformerende technologie, die een breed scala aan gebruiksmogelijkheden biedt. Het wordt nu vooral gebruikt als:
- Oppotmiddel (Store of Value): Cryptocurrencies zoals bitcoin zijn een populair middel geworden om waarde op te slaan, verwant aan digitaal goud.
- Investering: Veel particulieren en instellingen zien cryptocurrencies als een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid vanwege hun potentieel voor hoge rendementen.
- Betaalmiddel: Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt als ruilmiddel voor goederen en diensten, en bieden een veilig en grenzeloos alternatief voor traditionele valuta.
- Gedecentraliseerd programmeerplatform: Cryptoprojecten, vooral die met smart contractmogelijkheden zoals Ethereum, dienen als gedecentraliseerde programmeerplatforms voor het bouwen van een breed scala aan toepassingen.
De wijdverspreide toepassing van decentralisatie en blockchaintechnologie geeft het digitale landschap een nieuwe vorm. Enkele van de belangrijkste use cases zijn:
- Decentralized Finance (DeFi): Traditionele financiële diensten transformeren door tussenpersonen te elimineren en iedereen toegang te geven tot financiële producten.
- Decentralized Applications (dApps): Het mogelijk maken van de ontwikkeling van toepassingen die werken zonder centrale controle, het bevorderen van transparantie en vertrouwen.
- Gedecentraliseerd computergebruik: De blockchain gebruiken voor gedecentraliseerd computergebruik en gegevensopslag.
- Digitale verzamelobjecten of toegangsmunten (NFT's): Een revolutie op het gebied van digitale kunst, verzamelobjecten en eigendomsverificatie.
- Eigendomsbewijzen of bezittingen: Het bieden van een veilige en onveranderlijke eigendomsregistratie voor verschillende bezittingen.
- Logistiek: Stroomlijnen van de toeleveringsketen en logistiek beheer door middel van blockchaintechnologie.
- Onroerend goed: Het faciliteren van digitalisering van notarissen en blockchaininitiatieven van de overheid om de transparantie te verbeteren en fraude te verminderen.
- Identiteitsbeheer: Verbetering van identiteitsverificatie en -beveiliging, terwijl individuen controle krijgen over hun persoonlijke gegevens.
- Sociale media zonder censuur: Het creëren van censuurbestendige platforms die de vrijheid van meningsuiting beschermen.
- Creators op het internet belonen: Makers van inhoud in staat stellen hun werk direct te gelde te maken, zonder tussenpersonen.
- Blockchain gaming (play-to-earn): Gamers de mogelijkheid bieden om echte waarde te verdienen met in-game activa en activiteiten.
- Blockchain leren (learn-to-earn): Het stimuleren van onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden via op blockchain gebaseerde beloningen.
Hoe kan een blockchain worden gebruikt?
Blockchain gebruiksdoeleinden en slimme contracten eenvoudig uitgelegd
“The first generation of the digital revolution brought us the internet of information. The second generation – powered by blockchain technology – is bringing us the internet of value: a new, distributed platform that can help us reshape the world of business and transform the old order of human affairs for the better.”