31 mei 2021

Langetermijnhouders die Bitcoin blijven accumuleren kunnen ‘dubbele pump’ als in 2013 veroorzaken

Langetermijnhouders van Bitcoin blijven onaangetast door de recente marktcrash, maar er is nog steeds één alarmerend teken.

Een recente daling van de prijs van Bitcoin (BTC) van ongeveer $65.000 tot slechts $30.000 heeft langetermijnhouders niet gedwongen om te verkopen, blijkt uit gegevens van Glassnode.

Het on-chain analyseplatform onthulde een piek in Bitcoin-reserves in digitale portemonnees met een lagere niet-uitgegeven output, net toen de prijzen van BTC crashten.

Ondertussen tonen de gegevens ook dat miners Bitcoin accumuleren - de entiteiten die nieuw geslagen cryptocurrencies produceren en leveren voor retailmarkten. Als gevolg hiervan begon het actieve BTC-aanbod de afgelopen sessies af te nemen.

Nieuw Bitcoin-aanbod ingepakt door miners en langetermijnhouders // Bron: Glassnode

Bitcoin-houders op korte termijn - de entiteiten die de vlaggenschip cryptocurrency minder dan een week na accumulatie in hun bezit hebben - waren de grootste verkopers tijdens de daling van de BTC koers. Gegevens van Glassnode suggereerden dat nieuwkomers in paniek verkochten tijdens de sterke daling in mei, een maand waarin BTC opnieuw meer dan 36% verloor.

De prijsvolatiliteit van Bitcoin blijft ondertussen profiteren van kortetermijnhandelaren met op- en neerwaartse bewegingen met dubbele cijfers. De maandelijkse Bitcoin-volatiliteitsindex steeg opmerkelijk na een dieptepunt begin april - wat een stijging van de volatiliteit betekende tijdens de periode waarin BTC / USD(T) steeg naar een recordhoogte in de buurt van $65.000 en corrigeerde om vervolgens op sommige cryptobeurzen $30.000 te bereiken.

Prijs en volatiliteit van Bitcoin versus de dollar // Bron: Highcharts.com

Verhoogde prijsschommelingen dienden als een signaal dat beleggers bang of onzeker bleven over de volgende richting van Bitcoin. De intraday prijsbewegingen vertoonden een aanhoudend hogere volatiliteit - die op zondag uiteindelijk een stuk lager dan de dag voordien sloot. Maar over het algemeen lijkt deze trend dus af te nemen.

Een addertje onder het gras

Glassnode had verwacht dat langetermijnhouders hun winsten of verliezen op een bepaald moment (PnL) zouden realiseren. Het analyseportaal noemde een eigen statistiek die de uitputtende niveaus van houders op lange termijn controleert - het punt waarop hun vermogen om BTC vast te houden breekt, en dat hen ertoe aanzet hun winsten of verliezen in de markt te realiseren.

Netto niet-gerealiseerde winst/verlies van Bitcoin voor langetermijnhouders // Bron: Glassnode

"De huidige mate van netto niet-gerealiseerde PnL die door LTH's wordt aangehouden, test het niveau van 0,75, wat het make-of-break niveau was tussen eerdere bull- en bear-cycli", schreven Glassnode-analisten.

“Alleen in het ‘dubbele pump’-scenario van 2013 zag deze statistiek een herstel. Als LTH's hun papierwinst zien blijven dalen, kan ook dit een nieuwe bron van een oververhit aanbod creëren. Aan de andere kant zouden hogere prijzen en een schaarste op het aanbod door het kopen van de dip beginnen te lijken op het 'dubbele pump'-scenario uit 2013."

Bitcoin macro-economisch bullish

De enige factor die het huidige scenario in de cryptomarkt onderscheidt van de vorige, zijn de tekorten van een biljoen dollar van de Verenigde Staten. De grootste economie ter wereld is teruggekeerd naar de hoogste schuldquote sinds de Tweede Wereldoorlog. En op vrijdag kondigde president Joe Biden nog een bestedingsplan van $6 biljoen aan voor 2022.

In totaal zou het plan de overheidsuitgaven tegen 2031 verhogen tot 8,2 biljoen dollar per jaar. Het zou neerkomen op jaarlijkse begrotingstekorten van meer dan 1,3 biljoen dollar en 1,8 biljoen dollar in 2022.

Eén van de grootste angsten in de markt is dat hogere overheidsuitgaven zouden kunnen leiden tot een dramatische stijging van de inflatie.

De vraag naar Bitcoin is enorm gestegen onder institutionele beleggers vanwege het anti-inflatieverhaal. Maximalisten merken op dat er slechts 21 miljoen BTC munten in voorraad kunnen zijn, waardoor het een ideale waardeopslag (store of value) is tegen een oneindige Amerikaanse dollar.

Bedrijven zoals Tesla, Square, MicroStrategy en Ruffer Investments hebben Bitcoin aan hun balans toegevoegd als alternatief voor contant geld. Miljardair investeerders, waaronder Stan Druckenmiller, Paul Tudor Jones en Mike Novogratz hebben ook een aanzienlijk deel van hun investeringsportefeuille toegewezen aan Bitcoin.

Fundamentals blijven Bitcoin een bullish rugsteun bieden.

"Bitcoin is gemaakt voor dit moment", zegt Dan Held, director of growth marketing bij Kraken. "We zijn bezig met de grootste gelddrukoperatie ooit in de menselijke geschiedenis en Bitcoin is de enige uitweg."

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


31/05/2021 - 21u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram