24 januari 2022

Nieuwe netwerkonderbreking van Solana veroorzaakt bloedbad aan liquidaties

Solana ondervond dit weekend opnieuw grote netwerkcongestie toen de cryptomarkt crashte. De overbelasting verhinderde DeFi gebruikers om hun onderpand voor leningen aan te vullen, wat een vlaag van liquidaties veroorzaakte.

Solana (SOL) heeft opnieuw grote problemen ondervonden op zijn blockchainnetwerk, deze keer tijdens een grote marktdaling.

Gebruikers van DeFi platformen werden het hardst getroffen in het bloedbad afgelopen weekend. Solana leed opnieuw onder een zware netwerkoverbelasting van vrijdag tot zaterdag toen crypto-activa zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en SOL zelf kelderden. Hoewel Solana in de afgelopen maanden met soortgelijke problemen te kampen heeft gehad, met name in september toen het netwerk werd getroffen door een 18 uur durende uitval, had deze een ernstige impact op gebruikers die activa hadden geleend op DeFi platformen zoals Solend.

SOL is gecrasht temidden van een correctie op de financiële markten over de laatste paar dagen, tuimelend van meer dan $140 op donderdag tot een dieptepunt van $90 op zaterdag. Als gevolg daarvan ontdekten meerdere gebruikers die leningen hadden afgesloten dat ze hun onderpand moesten aanvullen om te voorkomen dat ze geliquideerd zouden worden.

Dit is een gebruikelijke praktijk bij leenprotocollen op Solana, Ethereum en andere netwerken: om een hefboomeffect te krijgen, moeten gebruikers doorgaans onderpand geven met een basisactiva zoals SOL of ETH om ervoor te zorgen dat ze niet in gebreke kunnen blijven bij een lening. Als de ratio van het onderpand of collateral onder een bepaalde drempel komt, verliest de lener zijn fondsen. Dit betekent dat gebruikers zich vaak moeten haasten om hun onderpand aan te vullen tijdens een dip. Anders kunnen vereffenaars de positie sluiten om een premie veilig te stellen.

Dit weekend hadden veel gebruikers moeite om hun onderpand aan te vullen omdat het netwerk te overbelast was. Solana heeft geen mempool en transacties zijn extreem goedkoop, vooral in vergelijking met Ethereum. Dit creëert een dynamiek waarin bots, DeFi leners, of andere gebruikers gestimuleerd worden om het netwerk te overspoelen met transacties. In het verleden hebben bots het netwerk aangevallen om een plaats te bemachtigen in de gewilde IDO verkoop. Deze keer renden vereffenaars en leners echter om hun transacties door te sturen terwijl SOL crashte - waarbij vereffenaars meer succes hadden.

In een tweet op zaterdag zei medeoprichter van Solana Labs, Anatoly Yakovenko, dat "bots dubbele TX's verstuurden" en legde uit dat de aanhoudende netwerkcongestie zou worden opgelost in de lancering van mainnet 1.9.

Solend, het grootste leenprotocol op Solana, erkende op zondag het probleem van de massale liquidaties. Het team achter het project plaatste een tweet waarin het bevestigde dat het "pijnlijk bewust" was van het probleem en een manier zocht om de getroffenen terug te betalen.

In een reactie hierop beweerde een gebruiker die postte onder de alias Klean dat hij 500 SOL had verloren tijdens het incident.

"Ik heb gisteren meer dan 8 uur geprobeerd om mijn lening terug te betalen, maar elke transactie mislukte en ik werd uiteindelijk geliquideerd, waarbij ik in totaal 500 SOL verloor."

De Solana Foundation zei ondertussen dat het netwerk "hoge niveaus van netwerkcongestie ondervond" en dat ontwikkelaars werkten om het probleem van de dubbele transactieaanval op te lossen.

"De laatste 24 uur hebben aangetoond dat deze systemen moeten worden verbeterd om aan de eisen van de gebruikers te voldoen en de meer complexe transacties te ondersteunen die nu gebruikelijk zijn op het netwerk.”

Het voegde eraan toe dat het team "veel vooruitgang" had geboekt met een link naar de laatste mainnet beta release, 1.8.14. Yakovenko postte ook een update die validators aanmoedigde om hun nodes te synchroniseren voor de nieuwe release. De 1.9 release is momenteel op het testnet en is gepland om binnenkort live te gaan; de organisatie heeft gezegd dat meer verbeteringen zullen worden uitgerold in de komende weken.

Pyth, een on-chain oracle voor prijsfeeds dat DeFi op Solana aandrijft, had zaterdag ook problemen tijdens de marktdaling. Zijn prijsfeeds toonden onnauwkeurige data, wat het probleem voor sommige gebruikers versnelde. Solana zal naar verwachting Chainlink (LINK), de meest gebruikte oracle, ergens in de nabije toekomst integreren.

Terwijl Solana het niet bijzonder goed deed in de crash van dit weekend, had het bredere DeFi ecosysteem ook problemen. Verschillende toonaangevende stablecoins vielen zaterdag onder hun peg, omdat de volatiele omstandigheden betekenden dat er niet genoeg onderpand was om ze te ondersteunen. UST en DAI daalden tot $0,97, terwijl USDT kort $0,95 bereikte.

Nadat de cryptomarkt de afgelopen dagen naar beneden tuimelde, is de totale marktwaarde gedaald tot $1,7 biljoen. Dat is meer dan 40% lager dan de piek in november 2021.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram