Oplichters hebben hun activiteiten opgevoerd door nieuwe manieren te bedenken om hun slachtoffers op te lichten. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ze nu YouTube video’s van invloedrijke mensen in de crypto-industrie manipuleren om nep giveaways te promoten.
Volgens het onderzoek van Tenable konden online oplichters in oktober nietsvermoedende personen voor ongeveer $9 miljoen oplichten door nep promoties van weggeefacties met crypto-activa zoals BTC, ETH, DOGE, ADA, XRP en SHIB.
Tenable onthulde dat de oplichters de neiging hebben om oude, irrelevante en ongerelateerde interviews op YouTube te gebruiken met populaire personen in de crypto-industrie, zoals Elon Musk, Vitalik Buterin, Michael Saylor en anderen, terwijl ze de video’s vergezellen van tweets met details over het onechte evenement.
De oplichters hebben meestal een speciale sectie in het commentaar gedeelte van de video waar ze beloven het aantal cryptodonaties te verdubbelen die de kijkers naar een bepaald adres van een digitale wallet sturen.
Een meer vluchtige blik op het onderzoek toonde aan hoe de oplichters profiteerden van de fraude. Per het rapport kregen de fraudeurs meer dan $8 miljoen aan Bitcoin (BTC) te pakken, terwijl ze $413.000 ontvangen hebben van het op één na grootste digitale activum op basis van de totale marktwaarde, Ethereum (ETH).
Er werd ook onthuld dat de oplichters profiteerden van de groeiende populariteit van de mememunt, Shiba Inu (SHIB), aangezien ze in staat waren om mensen te bestelen voor ongeveer $240.000.
Het onderzoek van Tenable voegde verder toe dat de oplichters ook gebruik maken van nieuwswaardige gebeurtenissen in de crypto-industrie om hun snode operaties uit te voeren. Verwijzend naar een optreden van Elon Musk in de Saturday Night Live show, onthulde het rapport dat de oplichters een aantal YouTube video’s kaapten om valse weggeefacties van de show te promoten, waarbij ze toen in staat waren om zelfs meer dan $9 miljoen te verzamelen.
Cryptobeleggers en -liefhebbers wordt geadviseerd om ten alle tijden op hun hoede te zijn voor giveaways die beloven hun vermogen te verdubbelen en ze moeten ernaar streven hun persoonlijk onderzoek (DYOR) uit te voeren voordat ze investeren in een cryptomunt of deelnemen aan een evenement.