ZachXBT, een pseudonieme digitale cryptodetective die bekend staat om het ontmaskeren van slechte actoren en scams, onthulde op 31 januari 2024 dat Ripple het slachtoffer was geworden van een hack, waardoor ongeveer 213 miljoen XRP verloren waren gegaan, wat gelijk staat aan $112,5 miljoen.
It appears @Ripple was hacked for ~213M XRP ($112.5M)
— ZachXBT (@zachxbt) January 31, 2024
Source address
rJNLz3A1qPKfWCtJLPhmMZAfBkutC2Qojm
So far the stolen funds have been laundered through MEXC, Gate, Binance, Kraken, OKX, HTX, HitBTC, etc pic.twitter.com/HKGYsLQeMv
De schokkende onthulling weerklonk in de hele industrie en leidde tot zorgen over de beveiligingsinfrastructuur bij grote cryptocurrency entiteiten.
Het bronadres dat betrokken is bij de hack, geïdentificeerd als rJNLz3A1qPKfWCtJLPhmMZAfBkutC2Qojm, lijkt de oorsprong te zijn van de illegale activiteit. Vervolgens is het gestolen geld systematisch witgewassen via verschillende cryptobeurzen, waaronder MEXC, Gate, Binance, Kraken, OKX, HTX, HitBTC en anderen.
De medeoprichter en uitvoerend voorzitter van Ripple, Chris Larsen, heeft een officiële verklaring uitgegeven waarin de omvang van de inbreuk en de stappen die worden genomen om de nasleep ervan aan te pakken, worden beschreven.
De timing van dit beveiligingslek is bijzonder gevoelig, omdat het samenvalt met de geplande vrijgave door Ripple Labs van 1 miljard XRP van hun escrow adres. Deze routinematige vrijgave van fondsen heeft in het verleden speculaties aangewakkerd over de mogelijke impact ervan op de marktwaarde van XRP. De huidige situatie voegt een extra laag van onzekerheid toe, met zorgen over een potentiële sell-off en de impact daarvan op de prijs van de cryptomunt.
Critici hebben Ripple Labs, de entiteit achter XRP, regelmatig onder de loep genomen en zorgen geuit over de sterke centralisatie van het token, de initiële distributie en de nadruk op RippleNet. Er zijn ook vragen gesteld over transparantie, vermeende misleidende marketing en zelfverrijking. Ripple werkt zonder een proof-of-work of proof-of-stake consensusmechanisme en vertrouwt op een consensusprotocol dat wordt gecontroleerd door een beperkt aantal validators, waardoor sommigen beweren dat het meer werkt als een gecentraliseerd betalingsnetwerk dan als een traditionele blockchain.
Marktwaarnemers houden nauwlettend in de gaten hoe dit recente beveiligingslek het vertrouwen van beleggers kan beïnvloeden en of het de reactie van de markt op de aanstaande vrijgave van de escrow kan versterken.