In deze 'Starter Gids' gaan we dieper in op het cruciale onderscheid tussen de diverse soorten investeerders, de verschillende investeringsmogelijkheden die voor u openliggen en de diverse ordertypes die u kunt gebruiken om uw beleggingsdoelen te bereiken. Of u nu een nieuwe belegger bent of gewoon uw kennis wilt opfrissen, deze gids zal u voorzien van de inzichten en kennis die je nodig hebt om met vertrouwen de wereld van beleggen te betreden.
Soorten investeerders
Position trader
Een positiehandelaar neemt voor wel maanden tot jaren een positie in. Deze traders openen een trade gebaseerd op uitgebreide analyses en algemene markt vooruitzichten. Ze proberen vrij vroeg in te stappen in een grote trend en proberen deze helemaal mee uit te rijden. Hierdoor zal deze belegger niet zo vaak handelen en erg rustig zijn beslissingen kunnen nemen. Er is namelijk helemaal geen tijdsdruk. Ze gebruiken vooral de week- of maandgrafieken.
Swing trader
Een swinghandelaar neemt een positie in voor enkele dagen tot enkele weken. De trader probeert zo een korte termijn beweging op de markten mee te pakken. De swing trader analyseert dagelijks de markt om op de hoogte te blijven. Swing trading is geschikt voor mensen die overdag werken en ‘s avonds de tijd hebben om de markten op te volgen en actualiteit bij te houden.
Swing traders steunen meestal op technische analyse en maken minder gebruik van fundamentele analyse. Ze gebruiken vaak de 60-minuten grafieken maar ook de dag- en weekgrafieken.
Day trader
Daghandelaren plaatsen een paar trades per dag en hopen op de trend van de dag mee te rijden. De posities worden aan het einde van de dag weer afgesloten. Er wordt vooral gehandeld op korte timeframes zoals de 15-minuten grafiek. Deze traders zijn eerder tevreden met meerdere kleine winsten dan grote trends mee te nemen. Day traden is een voltijdse bezigheid waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van derrivaten met hefboomeffecten (zoals futures met leverage).
Scalper
Scalpeerders zijn traders die heel veel trades op een dag plaatsen, tientallen tot zelfs honderden. Zij richten zich op het behalen van veel maar erg kleine winsten. Trades duren soms seconden of minuten en de meeste scalpers traden alleen tijdens de drukste momenten van de dag, wanneer er voldoende volume en volatiliteit in de markt is.
Scalpers werken vooral op de minutengrafieken. Door de enorme hoeveelheid aan trades is het scalpen ook psychisch erg zwaar en daarom ongeschikt voor de meeste mensen.
Investeringsmogelijkheden
Cryptocurrencies (spot)
De gemakkelijkste en veiligste manier om in cryptocurrencies te investeren is door deze aan te kopen op de spotmarkt. Position traders (hodlers) en swing traders maken hier dan ook gretig gebruik van om grotere bewegingen mee te nemen.
De meeste traders hebben als doel hun bitcoin stack te vergroten door te traden in altcoins. Hierdoor hebben BTC pairs vaak het meeste liquiditeit, als gevolg dat bij grote bewegingen andere cryptocurrencies zeer heftig kunnen reageren. Bitcoin wordt nog steeds als een veilige haven in de crypto-industrie gezien.
Derivatives
Andere beleggingsproducten die meer en meer populair worden onder cryptocurrencies zijn futures.
In het kort zijn forwards of futures een derivaat (afgeleide) van de koers van een cryptocurrency. In plaats van dat u crypto aankoopt, zet u bij het traden in futures geld in op een voorspelling van de koers. Deze soort investering is dan ook volledig gebaseerd op speculatie.
Het belangrijkste verschil tussen opties en futures ligt in hun contractuele aard. Bij een optiecontract heeft de ene partij een recht, terwijl de andere partij een verplichting heeft om op een bepaalde datum te kopen of te verkopen. Bij futurescontracten hebben beide partijen een verplichting.
Handelen in derivaten zoals futures en opties brengt aanzienlijke risico's met zich mee en wordt voornamelijk aanbevolen voor ervaren handelaren.
Een goed begrip van termen als long, short, stop-loss, position size, risk management, risk/reward ratio, leverage, liquidation, margin en andere is cruciaal.
ICO's / Launchpads
Een Initial Coin Offering (ICO) of launchpad is een manier om geld op te halen waarbij gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies. Het is het meest populair bij projecten die hun blockchainplatform, product of service nog niet volledig hebben ontwikkeld. De betaling vindt meestal plaats in BTC of ETH.
Investeerders nemen deel aan een ICO met de verwachting dat het project succesvol zal zijn, de vraag zal toenemen en vervolgens zal zorgen dat de onderliggende tokens in waarde zullen stijgen. Met andere woorden hopen ze op een goede Return On Investment (ROI) door een vroege aanhanger te zijn van dat specifieke cryptoproject.
Staking
Staking is het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk. In essentie bestaat het uit het vergrendelen van cryptovaluta in ruil voor het ontvangen van beloningen. In de meeste gevallen is dit proces afhankelijk van gebruikers die deelnemen aan blockchainactiviteiten via een persoonlijke cryptowallet.
Het concept van staking is nauw verwant aan het Proof of Stake (PoS) mechanisme. Het wordt gebruikt in veel blockchains die zijn gebaseerd op PoS of één van de vele varianten daarop.
Ordertypes
Market order
Een marktorder is een bestelling die men plaatst om snel te kopen of te verkopen tegen de best beschikbare huidige prijs.
Telkens wanneer een marktorder wordt geplaatst, is er altijd de kans dat er marktschommelingen optreden tussen het moment dat de broker of exchange het order ontvangt en het moment waarop de transactie wordt uitgevoerd. Dit is vooral nadelig voor grotere orders, die meer tijd nodig hebben om te vullen.
Limit order
Limietorders zijn bedoeld om beleggers meer controle te geven over de aankoop- en verkoopprijzen. Het is een order die u op het orderboek plaatst met daarbij een specifieke maximumprijs of limiet. De limietprijs bepaalt u zelf.
Wanneer u een limit order doorgeeft, wordt deze dus alleen uitgevoerd wanneer de marktprijs jouw vastgestelde limiet heeft bereikt. Een limit order kan dan ook goed worden gebruikt om tegen een lagere prijs te kopen of tegen een hogere prijs te verkopen dan de markt op dit moment toestaat.
Stop-Limit order
Zoals de naam aangeeft, is er een limiet aan de prijs waartegen deze zal uitvoeren.
Er zijn twee prijzen gespecificeerd in een stop-limietorder: de stopprijs, die het order omzet in een verkooporder en de limietprijs. In plaats van dat het order een marktorder wordt om te verkopen, wordt het verkooporder een limietorder die alleen tegen de limietprijs of beter wordt uitgevoerd.
# Stopprijs = activatieprijs
# Limietprijs = specifieke prijs
# Verkooporder: Stop > Limit
# Aankooporder: Stop < Limit
OCO
Met een One Cancels the Other (OCO) order is het mogelijk twee orders tegelijkertijd te plaatsen. Het combineert een limit order met een stop-limit order, maar slechts één van de twee kan worden uitgevoerd.
Met andere woorden, zodra één van de orders geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd, wordt het overgebleven order automatisch geannuleerd. Let op dat het annuleren van het ene order ook het andere zal annuleren. Dit speciale ordertype kan nuttig zijn voor het nemen van winst, het beperken van risico en zelfs voor het innemen en sluiten van posities. Kennis van limit en stop-limit orders zijn van groot belang voordat u begint met het gebruiken van OCO orders.