Bitwise’s 10 Crypto Index Fund ging live op 10 december en schreef geschiedenis als het eerste beursgenoteerde crypto-indexfonds in de VS.
Dit jaar was een belangrijk jaar voor zowel de particuliere als de institutionele belegger. Bedrijven als Coinbase en Fidelity proberen zo veel mogelijk in te spelen op deze groepen, maar er is ook een middenweg van vermogensbeheerders – mensen die de rijkdom van miljoenen mensen beheren – die wachten om te worden aangeboord. Het fonds van Bitwise is ontworpen om deze via hun beleggingsportefeuilles bloot te stellen aan crypto.
“Het idee is om de S&P 500 of de FTSE 100 van de crypto-ruimte te worden”, vertelde Bitwise CIO Matthew Hougan.
Het fonds kende al enig succes. Volgens cijfers van gisteren zorgt het bedrijf al voor $162 miljoen aan activa en schommelt het handelsvolume op iets minder dan $100 miljoen.
Hougan heeft deze ruimte voor vermogensbeheer geïdentificeerd als een onaangeboord, maar belangrijk gebied voor cryptocurrencies. “In de VS gaat het om een markt van $15 biljoen, het is een markt die op dit moment agressief richting crypto evolueert, en daar zijn onze producten voor ontworpen”, voegde Hougan toe.
Maar de weg is geplaveid met verschillende obstakels, niet alleen van de Amerikaanse toezichthouders, maar ook van de cryptocurrency-industrie zelf.
Hougan hoopt dat Bitwise als het eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) van Amerika door kan gaan, waar crypto-activa kan worden verhandeld op een effectenbeurs.
“Mensen die gefrustreerd raken over het ETF-proces, moeten niet vergeten dat in 2013 de grootste crypto exchange een voormalige website was waar tieners magische verzamelkaarten uitwisselden,” zei Hougan, eraan toevoegend: “Het is niet alsof we geboren zijn in een sterk regelgevend bestaan.”
Dat feit geeft Hougan op zijn beurt enig inzicht in het perspectief van een SEC-regulator die geconfronteerd wordt met het concept van een ETF voor cryptocurrencies.
“Het punt waar ze vanaf beginnen, is dat Bitcoin een gekke anarchistische markt is die draait op beurzen zoals Mt. Gox die kunnen instorten en waarbij mensen al hun geld verliezen,” zei hij.
De SEC verplaatsen van dat startpunt naar een punt waar een crypto ETF in de Verenigde Staten zou worden toegestaan, klinkt misschien als een lange weg, maar Hougan laat zich niet ontmoedigen. “De markt wordt volwassen, hij wordt institutioneler, we krijgen een ETF.”
En voor Hougan zal het op de lange termijn de moeite waard zijn om op de toezichthouders te wachten.
De toekomst van Bitcoin
Net als andere grote voorstanders van Bitcoin afgelopen jaar, beschouwt Hougan Bitcoin als digitaal goud.
Maar terwijl eerdere vergelijkingen tussen Bitcoin en goud hebben geleid tot opwinding in de crypto-ruimte, zal er voor Hougan – juist omdat Bitcoin een door goud geplaveid pad volgt – ooit een einde komen aan de opwinding die met Bitcoin gepaard gaat.
“Ik denk dat we naar een toekomst gaan waarin Bitcoin saai zal zijn,” zei Hougan, terwijl hij het pad van Bitcoin vergeleek met dat van goud vijftig jaar geleden, toen goud, net als Bitcoin, volatiel was.
“Goud verliet de jaren 70 met een rendement van 1300% en een reëel rendement van 600%, het hield niet alleen stand bij de inflatie, het verdubbelde de nominale inflatie in die periode min of meer”, voegde hij eraan toe.
Met andere woorden, voor Hougan zoekt Bitcoin vandaag zijn plaats in de wereld uit, net zoals goud zijn eigen rol moest uitzoeken na het tijdperk van de goudstandaard.
En in zijn zoektocht naar een plaats aan tafel kan Bitcoin alleen maar profiteren van een steeds groter wordende lijst van institutionele investeerders die de cryptocurrency meer legitimiteitsbeleving geven. Een voorbeeld hiervan is MassMutual, een speler in de de Amerikaanse verzekeringssector die nu Bitcoin omarmt.
“MassMutual werd opgericht toen Millard Fillmore in 1851 de president van de VS was, en nu bezitten ze $100 miljoen in Bitcoin,” zei Hougan.
En juist omdat Bitcoin in de loop der jaren zo veel is veranderd, is het te verwachten – zelfs geprezen – dat mensen van mening zijn veranderd.
“In de begintijd van Bitcoin was de kans op succes extreem laag, en het wordt nu ondersteund door het grootste supercomputernetwerk ter wereld, het is nog niet duidelijk dat iemand het zou kunnen verstoren, maar het heeft reeds een weg afgelegd van tien jaar,” zei Hougan.
“Het grootste risico bij het beleggen in cryptovaluta is gedragsmatig: mensen kopen hoog en verkopen laag”, zei Hougan, eraan toevoegend dat de introductie van financiële adviseurs zou kunnen “leiden tot betere gedragsresultaten, en ik denk dat dit de beleggingscategorie ten goede zal komen.”
[mcrypto id=”8342″]
18/12/2020 – 00u30
Stijn van DCN