28 mei 2021

Cardano zal het mogelijk maken om P2P financiële overeenkomsten te maken en uit te voeren

Het moederbedrijf van Cardano ontwikkelt een reeks producten voor gedecentraliseerde financiën (DeFi), genaamd Marlowe.

In een blogpost die begint met een woordje uitleg over de gebrekkige ervaringen met traditionele financiële diensten, kondigde het bedrijf achter Cardano aan dat ze Marlowe ontwikkelen. Bij het creëren van dit gedecentraliseerde financieringsproject (DeFi) proberen ze de wereld van financiën te democratiseren door peer-to-peer overeenkomsten op een blockchain te faciliteren.

Marlow is zo ingesteld dat gebruikers hun eigen financiële instrumenten kunnen bouwen en overeenkomsten kunnen sluiten met iedereen waarmee ze willen communiceren. De softwaresuite is bedoeld voor ontwikkelaars, eindgebruikers in de detailhandel en zakelijke gebruikers.

Met eenvoud als basis

Ten eerste omvat Marlowe voor ontwikkelaars Marlowe Build en Marlowe Play, evenals de input voor de Marlowe Library. De eerste twee maken samen de ontwikkeling mogelijk van ‘end-to-end financial smart contracts’. Ontwikkelaars kunnen Marlowe Build gebruiken om de code van slimme contracten samen te stellen.

Vervolgens kunnen ze de smart contracts op Marlowe Play formeel verifiëren en testen. Nadat de slimme contracten zijn gebouwd en getest, kunnen ontwikkelaars ze bijdragen aan het open-source smart contract Marlowe Library.

IOG ontwerpt ook een reeks producten voor eindgebruikers in de detailhandel, zodat ze hun eigen financiële afspraken op de blockchain kunnen uitvoeren. Het product geeft toegang tot verschillende sjablonen voor financiële instrumenten uit de Marlowe Library.

Ontwikkelaars ontwerpen de interface met eenvoud in het achterhoofd. Dit betekent dat gebruikers de complexiteit van blockchain niet hoeven te begrijpen en ook niet hoeven te weten hoe ze slimme contracten moeten schrijven. Volgens Input Output Global wordt "elke stap van het contract uitgelegd in niet-technische taal en wordt elke actie alleen uitgevoerd met de uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker." Marlowe Run zal ook vertrouwde financiële instrumenten omvatten, zoals escrows, schuldbewijzen en swaps.

Ten slotte zal Marlow ook producten voor zakelijke gebruikers bevatten. Deze omvatten een aanpasbare reeks mogelijkheden en financiële overeenkomsten, die zijn afgestemd op een commercieel gebruik. Dit wordt mogelijk gemaakt door het aanbieden van slimme contractsjablonen die Algorithmic Contract Types Unified Standards (Actus) gebruiken voor financiële contracten.

Financiële afspraken op een gedecentraliseerde manier

Hoewel IOG (voorheen IOHK) Marlowe Playground Alpha in 2020 heeft uitgerold, komt Marlowe voor eindgebruikers in aparte fases online in 2021.

De eerste is het prototype van Marlowe Run, waar gebruikers hun eigen financiële overeenkomsten kunnen demonstreren en uitproberen. Het prototype stelt gebruikers in staat om op een gedecentraliseerde manier financiële afspraken te maken, zonder echte tokens te riskeren.

Marlowe zal lanceren op Cardano met de uitrol van Goguen, maar is ook ontworpen om blockchain-agnostisch te zijn, en zou dus uiteindelijk ook op andere blockchainnetwerken kunnen draaien.

Zoals eerder gemeld, zal de volgende upgrade Alonzo de ondersteuning van smart contracts introduceren op de blockchain van Cardano. Alonzo zal het Plutus-platform gebruiken om de infrastructuur en tools voor slimme contractontwikkeling op te zetten.

Bovendien heeft het bedrijf aangekondigd dat het een converter zal lanceren waarmee investeerders ERC-20 tokens van de Ethereum blockchain kunnen omwisselen naar gelijkwaardige Cardano gebaseerde tokens, zodat ze kunnen communiceren met protocollen op het netwerk van Cardano.

Historische prijsgrafiek van Cardano (ADA) // Bron: Coingecko

De prijs van ADA is de afgelopen maanden explosief gestegen. Gegevens van Coingecko tonen aan dat de cryptocurrency in de afgelopen 12 maanden maar liefst 2.900% is gestegen, zelfs nadat de recente crash van de cryptomarkt de prijsprestaties had beïnvloed. Het wordt op het moment van schrijven verhandeld tegen $1,66.


28/05/2021 - 05u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram