Technologie

Europese Centrale Bank zet stappen richting invoering digitale euro

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs de volgende fase van het digitale europroject bekendgemaakt. Deze stap behelst het leggen van de basis voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro in de komende maanden, hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen.
cryptostheen 2 min lezen
Europese Centrale Bank zet stappen richting invoering digitale euro
Europese Centrale Bank zet stappen richting invoering digitale euro

Om precies te zijn komt deze voorbereidingsfase voor de digitale munt van de centrale bank (CBDC) na een twee jaar durend onderzoek naar het ontwerp en de distributie ervan. De ECB wil de fundamentele elementen vaststellen die nodig zijn voor een digitale euro, zoals uiteengezet in een persbericht van 18 oktober.

"Dit besluit volgt op de afronding van de onderzoeksfase die het Eurosysteem in oktober 2021 is gestart om mogelijke ontwerp- en distributiemodellen voor een digitale euro te onderzoeken."

De volgende fase, die in het persbericht de voorbereidingsfase wordt genoemd, omvat het afronden van het reglement en het selecteren van leveranciers om het platform en de infrastructuur voor de munt te bouwen. Deze beslissingen zijn gebaseerd op de inzichten die zijn gepresenteerd in een samenvattend rapport uit de vorige fase, dat bekend staat als 'A stocktake on the digital euro'.

Zoals vermeld in het persbericht zal de voorbereidingsfase op 1 november 2023 beginnen en in eerste instantie twee jaar duren. Deze fase omvat uitgebreide tests en experimenten om een digitale euro te creëren die voldoet aan de vereisten en gebruikersvoorkeuren van het Eurosysteem.

Het is opmerkelijk dat de Raad van Bestuur pas na deze twee jaar zal beslissen of wordt overgegaan tot de volgende fase van voorbereidingen, waarmee uiteindelijk de weg wordt vrijgemaakt voor een mogelijke uitgifte en uitrol van de digitale euro. In de aankondiging wordt benadrukt dat de start van de voorbereidingsfase geen definitief besluit is om een digitale euro uit te geven, wat betekent dat er nog een lange weg te gaan is.

Christine Lagarde, president van de ECB, heeft eerder haar steun uitgesproken voor het digitale europroject, waarbij ze verzekerde dat het, in tegenstelling tot traditionele bankbiljetten, geen volledige anonimiteit zal bieden. Dit standpunt werd ingenomen als reactie op de bezorgdheid van sommige leden van het Europees Parlement over de privacy van gebruikersgegevens.

In maart erkende Lagarde ook dat er een zekere mate van controle zal zijn na de invoering van de digitale euro, in een beperkte mate. Dit werd onthuld tijdens een interview, zij het een ludiek interview, waarin Lagarde dacht dat ze in gesprek was met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.