Technologie

IMF in paniekmodus nu publiek kiest voor crypto boven CBDC's

Zuid-Koreanen krijgen volgend jaar de kans om gebruik te maken van munten gebaseerd op een CBDC (central bank digital currency) via een pilotprogramma dat wordt beheerd door de Bank of Korea (BOK).
cryptostheen 3 min lezen
IMF in paniekmodus nu publiek kiest voor crypto boven CBDC's
IMF in paniekmodus nu publiek kiest voor crypto boven CBDC's

100.000 individuen zullen goederen kunnen kopen met munten die worden uitgegeven door commerciële banken in de vorm van CBDC's, vergelijkbaar met het gebruik van een voucher in winkels.

De aankondigingen van de BOK komen slechts een week nadat Kristalina Georgieva, de algemeen directeur van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), landen opriep om actiever te zijn in hun streven naar CBDC's.

Tot nu toe hebben 11 landen - waaronder enkele in het Caribisch gebied en Nigeria - CBDC's gelanceerd. Meer dan 120 landen onderzoeken CBDC's.

Tijdens een toespraak in Singapore zei Georgieva:

"We kunnen op een punt zijn waar de publieke sector een beetje meer begeleiding moet bieden. ... Niet om uit te sluiten, niet om te verstoren. Maar als katalysator om veiligheid en efficiëntie te waarborgen - en om fragmentatie tegen te gaan."

Het IMF heeft ook onlangs het eerste deel van een 'virtuele handleiding' gepubliceerd om landen te helpen bij de implementatie van interoperabele CBDC's.

Desalniettemin hebben landen die hebben geprobeerd CBDC's in te voeren, weinig adoptie gezien.

De inspanningen van Georgieva worden vergeleken met een nautische reis:

"Als er al iets is, moeten we een ander zeil hijsen om snelheid te maken. De wereld verandert sneller dan de meesten zich kunnen voorstellen."

Het IMF vreest dat het niet eens worden over een gemeenschappelijk platform voor CBDC's zou kunnen leiden tot een vacuüm dat waarschijnlijk wordt opgevuld door cryptocurrencies.

De waarschuwing van het IMF komt op een moment dat cryptocurrencies meer mainstream aandacht en adoptie krijgen, wat suggereert dat ze uiteindelijk een levensvatbaar alternatief kunnen worden voor traditioneel fiatgeld.

Cryptocurrencies zouden het vacuüm kunnen vullen dat ontstaat door gebrek aan overeenstemming

Als cryptocurrencies - die gedecentraliseerd zijn en niet verbonden zijn met een regering of centrale autoriteit - een vacuüm vullen dat ontstaat door het ontbreken van CBDC's en de voorkeursmiddelen worden voor internationale handel, zou het hele wereldwijde financiële systeem kunnen worden gerevolutioneerd.

Cryptocurrencies kunnen snellere en goedkopere transacties bieden dan traditionele financiële systemen, met als bijkomend voordeel een verhoogde privacy.

Het IMF waarschuwt dat dit chaos op de financiële markten zou kunnen veroorzaken. In een wereld waar regeringen en centrale banken echter al de wereldeconomie beheren, lijkt chaos toch min of meer de regel - oorlog, inflatie, ineenstortingen van fiatvaluta's, bedrijfswelvaart, corruptie, enz.

Het IMF waarschuwt dat crypto leidt tot marktmanipulatie, witwassen van geld en andere criminele activiteiten. Maar dit is slechts een verkooppraatje, aangezien dit alles toch al plaatsvindt in de wereld van vandaag.

Cryptocurrencies zijn doorgaans gebouwd op gedecentraliseerde netwerken, zoals blockchains, waar geen enkele autoriteit volledige controle heeft.

Deze decentralisatie kan transparantie, veiligheid en onveranderlijkheid bieden, aangezien transacties worden vastgelegd in een gedistribueerd grootboek.

In tegenstelling hiermee zijn CBDC's gecentraliseerd en afhankelijk van de controle en toezicht van een centrale bank of overheid, en zijn ze daarom minder veilig of vatbaar voor manipulatie.

Sommige cryptocurrencies, zoals bitcoin, stellen gebruikers in staat om transacties pseudoniem uit te voeren zonder hun echte identiteit te onthullen.

Dit aspect spreekt mensen aan die zich zorgen maken over privacy en het mogelijke misbruik van persoonlijke financiële informatie.

Net als CBDC's kunnen cryptocurrencies grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken zonder tussenkomst van tussenpersonen of valutaomzettingen.

Deze toegankelijkheid kan bijzonder gunstig zijn voor individuen in landen met beperkte toegang tot traditionele bankdiensten of instabiele lokale valuta's.

De adoptie van een CBDC kan variëren van het ene land tot het andere, waardoor hun wereldwijde toegankelijkheid beperkt wordt.

Cryptocurrencies hebben innovatie gestimuleerd op verschillende gebieden, zoals DeFi (gedecentraliseerde financiën), NFT's (digitale verzamelobjecten) en slimme contracten.

Deze vooruitgang heeft het potentieel om traditionele financiële systemen te hervormen, financiële inclusie te vergroten en individuen nieuwe economische kansen te bieden.

Hoewel CBDC's bepaalde functies kunnen introduceren om financiële diensten te verbeteren, kan het tempo van innovatie en experimenten trager zijn vanwege de gecentraliseerde aard van hun ontwikkeling.

Het IMF is bang voor crypto

De angst van het IMF voor crypto is voelbaar.

Georgieva voegde eraan toe:

"Er moet een zeer sterke druk zijn voor regulering. Als regulering faalt, als je er langzaam mee bent, dan moeten we het verbieden van die activa niet van tafel halen omdat ze risico's kunnen opleveren voor de financiële stabiliteit."

Het IMF heeft verschillende standpunten geuit over cryptocurrencies, en met citaten zoals hierboven vermeld, zou het niet onjuist zijn om te zeggen dat ze er bang voor zijn.

Het IMF kan zorgen uiten over cryptocurrencies, zoals hun potentieel voor witwassen van geld, financiering van terrorisme, consumentenbeschermingskwesties en marktvolatiliteit.

Maar waar ze misschien echt bang voor zijn, is het potentieel om financiële diensten te verbeteren en financiële inclusie te bevorderen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.