Technologie

Invloed van IBM kwantumcomputing op de beveiliging van cryptocurrencies

Met de aanstaande onthulling van tien projecten is IBM klaar om de fusie van kwantumberekeningen met traditionele supercomputers te laten zien, waarbij algoritmes worden gebruikt die conventionele beveiligingsmaatregelen kunnen doorbreken.
cryptostheen 3 min lezen
Invloed van IBM kwantumcomputing op de beveiliging van cryptocurrencies
Invloed van IBM kwantumcomputing op de beveiliging van cryptocurrencies

In een baanbrekende stap staat IBM op het punt om een reeks projecten te introduceren die kwantumberekeningen integreren met conventionele supercomputers, wat een keerpunt betekent in de praktische toepassing van kwantumcomputers. Afwijkend van de binaire opslag van informatie in traditionele machines, maken kwantumcomputers gebruik van voorbijgaande subatomaire entiteiten die bekend staan als qubits voor gegevensopslag.

Het potentieel van kwantumalgoritmes

Het initiatief van IBM is de eerste keer dat een bedrijf met succes de controle heeft over qubits, waardoor de gegevens die ze bevatten gebruikt kunnen worden in wetenschappelijke berekeningen. Deze doorbraak maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van kwantumalgoritmes, hoewel de overgang van wetenschappelijke waarde naar commerciële levensvatbaarheid naar verwachting een geleidelijk proces zal zijn, zoals Jay Gambetta, IBM's vice-president voor kwantum, opmerkte.

Gambetta zei:

"Het zal nog wel even duren voordat we van wetenschappelijke waarde naar, laten we zeggen, zakelijke waarde gaan. Maar volgens mij wordt het verschil tussen onderzoek en commercialisering steeds kleiner."

De technologie wordt verwacht problemen op te lossen die eerder onhaalbaar waren voor traditionele computers, zoals het zogenaamde "traveling salesman" probleem, waarbij een verkoper de afstand moet minimaliseren die hij aflegt op lokale snelwegen terwijl hij verschillende delen van dezelfde regio bezoekt.

Implicaties voor de beveiliging van cryptocurrencies

De inspanningen van IBM kunnen de encryptie-algoritmes bedreigen die worden gebruikt in de banksector en door overheden. Japanse technologiegiganten Fujitsu Siemens en het Riken Institute kondigden aan dat ze hun kwantumcomputers in 2023 zullen lanceren. Er is echter nog geen melding gemaakt van commerciële toepassingen, hoewel het project wel nut heeft voor onderzoek en ontwikkeling.

Nu, met de ontwikkeling van kwantumalgoritmes, die worden gestimuleerd door de inspanningen van IBM, zou de beveiligingsstandaard, zoals de 256-bits asymmetrische encryptiestandaard, in gevaar kunnen komen. Dit zou de cryptofondsen die worden bewaard op beurzen die deze standaard gebruiken om klantinformatie te beschermen, in gevaar kunnen brengen.

Het gevaar wordt vergroot omdat banken steeds meer interesse tonen in het tokeniseren van tastbare activa. Voordat activa kunnen worden uitgewisseld, moeten ze worden bewaard door bewaarders die redelijke beveiligingsmaatregelen toepassen.

Als ze dit niet doen, kunnen houders en ontvangers van activa worden blootgesteld aan echte bedreigingen zoals beroving of aanvallen met ransomware, waardoor het risico op toezicht wordt vergroot als overheden activa on-chain kunnen koppelen aan individuen. Het is dringend noodzakelijk om deze beveiligingsproblemen aan te pakken om de integriteit van de ontluikende crypto-industrie te waarborgen.

Conclusie: Nieuwe uitdagingen in de financiële wereld

Terwijl kwantumcomputing opkomt als een transformerende kracht in rekenkracht, is het van essentieel belang om onderscheid te maken tussen potentiële veiligheidsimplicaties voor traditionele financiële systemen en hun relatief beperkte impact op individuele wallets en blockchains. Hoewel de vooruitgang van IBM zorgen baart over encryptie-algoritmes die door banken en overheidsinstanties worden gebruikt, blijft het directe risico voor de beveiliging van gedecentraliseerde blockchainnetwerken en persoonlijke cryptowallets beperkt.

De noodzaak om dreigingen door kwantumcomputers aan te pakken heeft voornamelijk betrekking op financiële instellingen, beurzen en bewaarnemers die een cruciale rol spelen bij het beschermen van grootschalige transacties en gevoelige klantinformatie. Terwijl banken de tokenisatie van activa onderzoeken en kwantumbestendige encryptie een prioriteit wordt, blijft de cryptogemeenschap, met haar inherent veilige blockchainarchitectuur, veerkrachtig tegen onmiddellijke kwantumrisico's.

In wezen is de nieuwe uitdaging relevanter voor het bredere financiële landschap dan voor de gedecentraliseerde en gedistribueerde aard van individuele cryptofondsen. Hoewel waakzaamheid geboden is, zou de aanstaande adoptie van kwantumbestendige encryptiestandaarden in de financiële sector moeten dienen als een proactieve maatregel om potentiële kwetsbaarheden te verminderen, met behoud van de voortdurende integriteit en beveiliging van ons zich ontwikkelende financiële ecosysteem.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.