x Oud archief

Op opslag gebaseerde cryptocurrency Chia verliest sinds de lancering $1.000 aan waarde

cryptostheen 1 min lezen

Gamers kunnen opgelucht ademhalen. Home-mining cryptocurrency Chia (XCH) – die een run op de harde schijven veroorzaakte waarop pc-gamers vertrouwen – flopte bij de lancering eerder deze week en verloor de helft van zijn waarde binnen zes uur. Het wordt momenteel verhandeld tegen een derde van zijn debuutprijs.

XCH is maandag gelanceerd met een prijs van iets minder dan $1.600. Het klom kort naar $1.819, maar daalde binnen enkele uren tot $700, en is sindsdien gestaag gedaald tot $582, waardoor meer dan $1000 van de lanceringsprijs is verloren.

Het ‘proof of space’-model van Chia

Chia gebruikt een nieuw consensusmechanisme genaamd proof of space (PoST). In plaats van het energie-intensieve proof-of-work -consensusprotocol dat wordt gebruikt door Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), gebruikt het opslagcapaciteit, die veel lagere eisen stelt aan de verwerkingsprestaties.

Dat had echter onbedoelde gevolgen. Chia wordt gemined met behulp van opslagapparaten met hoge capaciteit; miners die zich voorbereiden om transacties in de cryptocurrency te doen voorafgaand aan de lancering, hebben vorige maand zorgen gewekt over een tekort aan harde schijven, waardoor de prijzen in Zuidoost-Azië omhoog zijn geschoten.

Computeropslagruimte is de laatste tijd een hot commodity geworden, met protocollen zoals Filecoin (FIL) en Filebase die onlangs zijn gelanceerd om te profiteren van ongebruikte capaciteit. In april zag Filecoin dan ook een sterke opkomst van miningactiviteiten op zijn op opslag gebaseerde blockchainnetwerk.

Het is niet de eerste keer dat een cryptocurrency een tekort aan computerhardware heeft veroorzaakt. Een langlopende strijd tussen crypto miners en pc-gamers om GPU’s, die kunnen worden gebruikt om Ethereum te minen, leidde tot een wereldwijd tekort aan grafische kaarten – en stijgende prijzen. GPU-fabrikant Nvidia introduceerde vervolgens beperkingen om te voorkomen dat miners de kaarten gebruiken.

Het doel van Chia om thuis te minen weer geweldig te maken, is mogelijk op een tijdelijke wegversperring terechtgekomen, aangezien miners hebben geprofiteerd van de aanvankelijke hype om hun munten kwijt te raken – maar niet iedereen is somber over de vooruitzichten van de cryptocurrency. Chia, opgericht door BitTorrent-oprichter Bram Cohen, heeft ongeveer $3 miljoen opgehaald in een financieringsronde van 2018, terwijl twee andere rondes nog eens $28 miljoen hebben opgehaald.


07/05/2021 – 02u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.