x Oud archief

Totale waarde van de cryptomarkt verdrievoudigde bijna in 2021 ondanks chaotisch jaar

cryptostheen 4 min lezen

Op jaarbasis is de cumulatieve marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies 2,75 keer of 175,6% gestegen, van $776 miljard op 1 januari tot $2,1 biljoen op 20 december 2021.

De totale marktwaarde bereikte een historisch hoogtepunt op 9 november net boven de $3 biljoen; op dezelfde dag bereikte Bitcoin (BTC) een recordprijs rond $69.000. Hoewel verschillende cryptomunten een instroom van kapitaal hebben geregistreerd, blijft Bitcoin de belangrijkste speler die op dit moment goed is voor bijna de helft van de cryptomarkt met $900 miljard.

Totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten // Bron: Coingecko

Centraal in de groei staat de toegenomen vraag naar cryptomunten door particuliere en institutionele beleggers, die ertoe hebben bijgedragen dat verschillende digitale valuta’s de mainstream hebben bereikt. Met name de intrede van instellingen draagt deels bij aan de volwassenheid van de industrie in zijn geheel, waarbij beleggers proberen te profiteren van de meervoudige prijsrally’s.

Institutionele adoptie in 2021 // Bron: The Block Research

Bovendien werden in 2021 verschillende digitale activa steeds vaker ingezet als betaalmiddel door handelaars uit verschillende sectoren. Tegelijkertijd verklaarde El Salvador Bitcoin tot wettig betaalmiddel en andere landen staan op het punt om dezelfde koers te volgen. Over het algemeen hebben cryptomunten zich ontpopt als alternatieve opties in landen met instabiele economische structuren, wat de sterke groei deels heeft gestimuleerd.

Cryptomunten hebben ook geprofiteerd van de lancering van nieuwe gerelateerde beleggingsproducten, met de goedkeuring van verschillende Bitcoin futures ETF’s (trackers) in de Verenigde Staten als belangrijkste hoogtepunt. Dergelijke producten maakt het voor beleggers gemakkelijker om betrokken te raken bij de nieuwe activaklasse.

Tegelijkertijd hebben memecoins integraal deel uitgemaakt van de groei die aanzienlijke interesse heeft opgewekt bij retail beleggers die in het begin vaak jagen naar winsten op de korte termijn. Met name memecoins zoals Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) zijn tijdelijk opgekomen om te concurreren met andere grote spelers.

Regulering van de cryptomarkt in 2021 // Bron: The Block Research

Ondanks verschillende factoren die de groei stimuleren, heeft de markt ook veel onrustige momenten gekend, voornamelijk door onzekerheid over de wereldwijde regelgeving. Jurisdicties zoals China hebben voortdurend bewogen om de cryptocurrency industrie uit te roeien met als doel om de prijs en de marktwaarde te beïnvloeden.

Volgens een recent rapport heeft de markt op een bepaald moment bijna $100 miljard in enkele minuten weggevaagd nadat de centrale bank van China buitenlandse cryptobeurzen verbood om hun diensten via het internet aan te bieden op het vasteland van China.

Het cryptoverbod in China heeft echter Bitcoin alleen maar sterker gemaakt volgens Edward Snowden. Daarnaast op basis van de aanzienlijke kapitaalinstroom in de markt lijkt het erop dat cryptocurrencies steeds meer immuun worden voor maatregelen door regelgevers, een aspect dat eerder dit jaar werd ondersteund door Mike McGlone, Intelligence chief commodity strategist bij Bloomberg Intelligence.

Durfkapitaal toegewezen aan private cryptobedrijven // Bron: The Block Research

Volgens McGlone wordt de cryptomarkt volwassen en tonen digitale activa zoals Bitcoin hun revolutionaire waarde om het hardhandig optreden te weerstaan. Hij heeft inmiddels geprojecteerd dat Bitcoin in 2022 een nieuwe recordhoogte van $100.000 zal bereiken.

Dezelfde bullish bias over de markt in 2022 wordt ook gedeeld door tal van andere bekende analisten en grote namen uit de crypto-industrie.

Naast de wekelijkse uptrend op de grafiek van BTC die nog steeds onaangeroerd is, blijven on-chain indicatoren en andere macrogegevens een bullmarkt ondersteunen met Bitcoin die een waarde kan bereiken tussen de $130.000 en $170.000. Op het moment van publicatie, werd het activum verhandeld op $48.100 na een stijging van 3,3% in de afgelopen 24 uur.

YTD prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

De duurzaamheid die de cryptomarkt heeft getoond, zal volgend jaar waarschijnlijk worden herhaald, gesteund door verschillende activiteiten in tal van sectoren, sterke adoptie wereldwijd – door meer realisaties en initiatieven rond DeFi, dApps, metaverses, NFT’s en P2E crypto gaming – maar ook door de verwachte vaststelling van regelgeving door meerdere rechtsgebieden, waarbij de VS naar verwachting de lijst van landen zal vervoegen.

Andere landen hebben al wetgeving uitgevaardigd die naar verwachting vanaf volgend jaar van kracht zullen gaan. Zo zal in 2022 een nieuwe Zuid-Koreaanse belastingregeling voor cryptomunten van kracht gaan, die zich richt op overzeese holdings van digitale activa. Volgens de wet kunnen inwoners met buitenlandse crypto wallets worden verplicht om hun tegoeden van meer dan $447.900 (500 miljoen won) te melden.

De markt kan echter enige turbulentie ondervinden als jurisdicties strenge regels uitvaardigen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.