Bitcoin

Adoptie van Bitcoin in El Salvador daalt naar 12% in 2023

Een recent onderzoek in El Salvador heeft aangetoond dat ongeveer 12% van de bevolking Bitcoin heeft omarmd.
cryptostheen 2 min lezen
Adoptie van Bitcoin in El Salvador daalt naar 12% in 2023
Adoptie van Bitcoin in El Salvador daalt naar 12% in 2023

In 2023 onderging El Salvador een opmerkelijke transformatie in het gebruik van Bitcoin, met 12% van de bevolking die zich bezighield met transacties in BTC voor goederen en diensten. Deze onthulling is gebaseerd op een jaarlijkse enquête uitgevoerd door de Midden-Amerikaanse Universiteit José Simeón Cañas, waaraan 1.280 respondenten deelnamen in december 2023.

Een vergelijking met de gegevens van het voorgaande jaar wijst op een daling in de adoptie van Bitcoin, van 24,4% in 2022 naar de gerapporteerde 12% in 2023. De enquête gaat in op de frequentie van het gebruik van bitcoin voor betalingen, waaruit blijkt dat bijna de helft van de respondenten (49,7%) de cryptocurrency tussen de één en drie keer gebruikte voor transacties. Daarentegen gebruikte 20% van de deelnemers de cryptocurrency op grotere schaal, namelijk 10 of meer transacties. Sectoren zoals kruideniers (22,9%) en supermarkten (20,9%) zagen de grootste bestedingen met bitcoin, op de voet gevolgd door dierenklinieken (15%).

Ondanks de daling van het aantal transacties, is er een duidelijke stijging te zien in de perceptie dat het gezinsleven is verbeterd doordat bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden. In 2022 geloofde slechts 3% in deze verbetering, terwijl dit cijfer in 2023 steeg naar 6,8%. Dit suggereert een groeiend verband tussen de integratie in de economie en waargenomen verbeteringen in het dagelijks leven van de Salvadoranen. Interessant is dat meer dan een derde van de respondenten (34,3%) vindt dat de algemene economische situatie in het land verbeterd is, waarbij ze deze verbetering vooral toeschrijven aan een vermindering van de criminaliteit (24,3%).

Verrassend genoeg associeert slechts 0,5% van de Salvadoranen de adoptie van Bitcoin met de verbetering van de economie. De 45 pagina's tellende enquête bevat echter geen vragen over de investeringen in bitcoin van de Salvadoraanse overheid, wat vragen oproept over het bewustzijn en begrip van het publiek over dergelijke inspanningen. Dit verzuim is cruciaal omdat de bezorgdheid over de beleggingen in bitcoin van de overheid wordt onderstreept door de 'Nayib Bukele Portfolio Tracker', die onthult dat de portefeuille van de overheid ongeveer 0,57% winst heeft opgeleverd. Ondanks deze financiële winst lijkt een aanzienlijk deel van de bevolking ontevreden over de toewijzing van overheidsmiddelen aan BTC door de overheid.

De onderzoeksresultaten onthullen een genuanceerd perspectief op de impact van Bitcoin op de Salvadoraanse economie. Hoewel sommigen positieve veranderingen zien in het gezinsleven en de algemene economische situatie, blijft een aanzienlijk aantal sceptisch over het verband tussen Bitcoin en deze verbeteringen. Daarnaast suggereert de afname in gebruik een mogelijke heroverweging van de rol van bitcoin in alledaagse transacties onder de Salvadoraanse bevolking. De publieke opinie over de betrokkenheid van de overheid bij Bitcoin is verdeeld, met 77,1% die de wens uitspreekt dat de overheid stopt met het "uitgeven van overheidsgeld aan bitcoin".

Nu de Salvadoraanse overheid bezig is met haar aan Bitcoin gerelateerde initiatieven, bieden deze onderzoeksresultaten waardevolle inzichten in de veranderende dynamiek tussen de bevolking, adoptie van Bitcoin en beslissingen van de overheid. De enquête geeft aan dat er behoefte is aan meer transparantie en communicatie om de zorgen van het publiek aan te pakken en te zorgen voor een beter geïnformeerde en inclusieve benadering van het beleid voor blockchain en cryptocurrency in El Salvador.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.