Web3 / Alts

Cryptoschandaal onthuld: Sam Bankman-Fried's rechtszaak en de lopende FTX en Alameda Sell-Off

Sam Bankman-Fried wordt geconfronteerd met een zwaar gerechtelijk proces, met zeven zware aanklachten in verband met fraude en samenzwering. Tegelijkertijd zijn FTX en haar zusterbedrijf Alameda verwikkeld in een voortdurende uitverkoop van cryptovaluta.
cryptostheen 3 min lezen
Cryptoschandaal onthuld: Sam Bankman-Fried's rechtszaak en de lopende FTX en Alameda Sell-Off
Cryptoschandaal onthuld: Sam Bankman-Fried's rechtszaak en de lopende FTX en Alameda Sell-Off

In november 2022 vroeg FTX, één van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, faillissement aan na een liquiditeitscrisis en een mislukte zoektocht naar reddingsfondsen.

De ineenstorting was te wijten aan diepere problemen met betrekking tot de link tussen FTX en Alameda, omdat de beurs niet de mogelijkheid had om overboekingen te accepteren, dus klanten stuurden geld naar Alameda en FTX crediteerde hun rekeningen. Maar het eigenlijke geld werd nooit doorgegeven: drie jaar later had Alameda 8 miljard dollar van het geld van klanten bewaard, ermee gehandeld en het vaak verloren.

Toen de run op de beurs begon, kon FTX het geld dat het dacht te hebben niet vinden, omdat het het nooit had opgenomen. De ineenstorting van FTX had verstrekkende gevolgen voor de hele cryptomarkt, aangezien cryptocurrencies en exchanges met blootstelling aan FTX of zijn eigen token, FTT, te maken kregen met dalende prijzen en financiële problemen.

Miljarden aan geld van klanten en investeerders zitten vast in een lopend faillissement en het is mogelijk dat klanten hun tegoeden niet terugkrijgen, wat mogelijk verstrekkende gevolgen heeft voor de crypto-industrie en de bredere financiële sector.

Het proces tegen Sam Bankman-Fried

In een spraakmakend rechtbankdrama wordt Sam Bankman-Fried, de oprichter van de nu failliete cryptocurrency exchange FTX, geconfronteerd met zeven zware aanklachten in verband met fraude en samenzwering. De rechtszaak heeft de cryptocurrency wereld en de bredere financiële industrie in zijn greep, en werpt een licht op vermeende illegale activiteiten die schokgolven door de cryptomarkt hebben gestuurd.

De aanklachten van Bankman-Fried zijn niet iets om lichtvaardig op te vatten. Ze omvatten een reeks frauduleuze activiteiten, waaronder internetfraude tegen klanten van FTX, samenzweringen om fraude te plegen tegen zowel klanten van FTX als schuldeisers van Alameda Research, samenzweringen om effectenfraude te plegen tegen investeerders bij FTX, misdrijven met betrekking tot cryptocurrencies en handelsbeurzen waarbij klanten van FTX betrokken waren, evenals samenzweringen om fraude met handelsproducten te plegen en het witwassen van geld in verband met zijn transacties.

Eén van de meest intrigerende aspecten van deze rechtszaak is de verrassende verdediging van Bankman-Fried tijdens zijn getuigenis. Hij beweerde dat hij geloofde dat het zusterbedrijf van FTX, Alameda, de bevoegdheid had om geld te lenen van de rekeningen van de klanten van de beurs op basis van de servicevoorwaarden. Toen hij echter door de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan werd ondervraagd over zijn bekendheid met het hele document van de algemene voorwaarden, gaf Bankman-Fried toe dat hij zich alleen in bepaalde onderdelen had verdiept en andere had overgeslagen.

Op een cruciaal moment in de rechtszaak deed het verdedigingsteam van Bankman-Fried een gewaagde zet door vrijspraak te vragen. Ze beweerden dat de aanklager onvoldoende bewijs had geleverd om de aanklacht te ondersteunen. De laatste getuige van de regering, FBI-agent Mark Troiano, maakte de zaak nog ingewikkelder door te onthullen dat veel berichten op Signal die werden uitgewisseld tussen Bankman-Fried en zijn naaste medewerkers een automatische verwijderfunctie hadden. De aanklagers beweren dat deze functie werd gebruikt om discussies over de vermeende criminele activiteiten te verbergen.

FTX en Alameda's voortdurende verkoop

Tegelijkertijd zijn FTX en Alameda, die beide met financiële uitdagingen kampen, actief bezig met het verkopen van hun cryptocurrencies. De overdrachten omvatten het verplaatsen van aanzienlijke hoeveelheden altcoins van cold wallets naar verschillende exchanges voor verkoop.

Recente transacties lieten zien dat FTX wallets $7,6 miljoen aan Solana (SOL), $2,67 miljoen aan Chainlink (LINK) en nog eens $1,34 miljoen aan Adventure Gold (AGLD) hebben overgeboekt naar cryptocurrency exchanges Binance en Coinbase. Dit komt na eerdere verkopen van Ethereum (ETH), Render (RNDR), Polygon (MATIC) en Compound (COMP) tokens, wat de omvang van hun liquidatiestrategie aangeeft.

FTX en Alameda's cryptocurrency holdings zijn aanzienlijk. Hun gecombineerde activa omvatten verschillende cryptocurrencies ter waarde van miljarden dollars, zoals BTC, ETH, LEFT, APT, USDT, XRP, BIT, STG, WBTC, WETH, SRM, MAPS, OXY, MEDIA, FIDA en BRZ, met waarden variërend van miljoenen tot miljarden dollars.

De voortdurende ontwikkelingen in het proces tegen Sam Bankman-Fried en de verkoop door FTX en Alameda onderstrepen het belang van transparantie, verantwoording en regelgevend toezicht. Deze gebeurtenissen zullen waarschijnlijk een blijvende impact hebben op de crypto-industrie en haar relatie met klanten en investeerders, evenals op het bredere financiële landschap.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.