Toen de bearmarkt afzwakte, kwam er een fascinerende trend naar voren: de prijzen van bepaalde grondstoffen stegen en weerspiegelden in veel opzichten het traject van bitcoin.
Als we het einde van de vorige dalende markt als uitgangspunt nemen, eind 2022, is het duidelijk dat de stijging van bitcoin werd weerspiegeld door de prijsstijging van goud. Opmerkelijk genoeg begon goud zijn stijging eerder, in oktober 2022, terwijl het herstel van bitcoin pas in januari 2023 op gang kwam, na een tumultueuze crash naar $15.500 veroorzaakt door het FTX debacle.
Interessant genoeg overtrof goud bitcoin om nieuwe all-time highs te zetten. Goud steeg al in november 2023 tot boven $2.000 per ounce en overtrof de vorige piek in de daaropvolgende maand. Bitcoin daarentegen moest wachten tot maart 2024 om zijn all-time highs terug te winnen.
De reis van goud had zijn eigen wendingen. Het doorbrak de $2.000 halverwege 2020 tijdens de pandemie, maar dook het jaar daarop onder de $1.700 temidden van de euforie op crypto- en aandelenmarkten. Toch steeg het weer tot bijna $2.000 in maart 2022 tijdens een bearmarkt die werd veroorzaakt door bankfaillissementen in de VS.
Intrigerend genoeg, terwijl bitcoin zijn bodem vond in de diepte van de dalende markt, dook goud tegen het einde van het jaar onder $1.700 voordat het in november 2022 een rally inzette, wat het traject van bitcoin weerspiegelde.
Gedurende heel 2023 bleef goud stabiel boven $1.800 per ounce, wat in oktober leidde tot een bescheiden bull run die culmineerde in de piek van vandaag boven $2.329.
Terwijl goud een opmerkelijke stijging van 45% liet zien, was de stijging van bitcoin maar liefst 340%, wat de volatiliteit ervan onderstreept in vergelijking met de relatief stabiele goudmarkt.
Zilver moet zijn historische hoogtepunt echter nog bereiken. Ondanks verschillende flirtmomenten is het nog niet voorbij de $30,1 per ounce gekomen die in februari 2021 werd genoteerd.
De reis van zilver weerspiegelt die van goud, zij het met meer uitgesproken schommelingen. Het begon zijn neerwaartse beweging in april 2022 en eindigde rond september-oktober, parallel aan het traject van goud.
Op dit moment blijft de opleving van zilver, hoewel significant met 55%, achter bij die van goud en bitcoin. Dit verschil duidt op ongerustheid in de markt over toekomstige trends, vooral wat betreft potentiële inflatiedruk.
Het marktgedrag geeft aan dat er wordt gegokt op een mogelijke stopzetting van de dalende inflatietrend in de VS, hoewel er onzekerheden blijven, zoals blijkt uit het feit dat zilver er niet in slaagt om zijn hoogtepunten terug te winnen.
Goud heeft op dit moment een marktkapitalisatie van meer dan $15,76 biljoen, waarmee het de $1,55 biljoen van zilver en de $1,34 biljoen van bitcoin in de schaduw stelt. Deze cijfers bieden perspectief, omdat de dominantie van goud zelfs duidelijk is tegenover de grootste bedrijven ter wereld.
Samenvattend onderstreept de gesynchroniseerde stijging van bitcoin, goud en zilver naar ongekende hoogtes de marktonzekerheden en beleggersstrategieën in een veranderend economisch landschap.