Ethereum

Dencun upgrade maakt de weg vrij voor 10x lagere rollup kosten en snellere Ethereum transacties

De aankomende Dencun upgrade in het Ethereum ecosysteem wekt verwachtingen omdat deze het potentieel heeft om de gaskosten aanzienlijk te verlagen en de transactiesnelheden te verhogen, wat een ingrijpende verschuiving betekent.
cryptostheen 3 min lezen
Dencun upgrade maakt de weg vrij voor 10x lagere rollup kosten en snellere Ethereum transacties
Dencun upgrade maakt de weg vrij voor 10x lagere rollup kosten en snellere Ethereum transacties

In een belangrijke stap naar het verlagen van de gaskosten en het versnellen van transactiesnelheden, staat het Ethereum ecosysteem aan de vooravond van een baanbrekende transformatie met de aanstaande introductie van de Dencun upgrade.

De upgrade werd op 17 januari geactiveerd op het Goerli testnet en is bedoeld om belangrijke uitdagingen aan te pakken, met name op het gebied van layer-2 (L2) rollups.

Efficiëntieverhoging voor Ethereum door Dencun

De upgrade van Dencun bevat verschillende Ethereum Improvement Proposals (EIP's), met een focus op EIP-4844. Dit voorstel introduceert proto-danksharding, een langverwachte verbetering die de L2 transactiekosten aanzienlijk zal verlagen.

Naast EIP-4844 brengt de Dencun upgrade wijzigingen aan in zowel de consensus- als de executielaag van Ethereum, die in totaal negen verschillende EIP's omvatten. Proto-danksharding en blob transacties springen eruit als verbeteringen waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Proto-danksharding revolutioneert transactieverwerking door blob-dragende transacties te gebruiken in plaats van calldata. Deze innovatie verbetert de schaalbaarheid en belooft aanzienlijke kostenbesparingen van naar schatting 80% tot 90%.

Andere EIP's die verwacht worden met de Dencun upgrade zijn onder andere Transient storage opcodes (EIP-1153), Beacon block root integratie in de EVM (EIP-4788), en de introductie van Shard Blob Transactions (EIP-4844).

Deze verbeteringen stuwen Dencun naar een efficiënter en kostenefficiënter Ethereum ecosysteem.

Belofte van Dencun om op tijd te lanceren

Op 17 januari kreeg de Dencun upgrade te maken met een tijdelijke tegenslag tijdens de implementatie op Goerli. Ethereum core ontwikkelaars ondervonden een vertraging van vier uur door een bug in de proof-of-stake client Prysm van Ethereum.

Ondanks deze tegenslag geloven experts dat dergelijke uitdagingen cruciaal zijn voor het verfijnen van het systeem. Nebojsa Urosevic, medeoprichter van het Ethereum ontwikkelplatform Tenderly, legde uit dat synchronisatievertragingen veel voorkomen en snel kunnen worden verholpen met meerdere clients en testnets.

Ondanks de Goerli testnet problemen, blijven de Ethereum core ontwikkelaars zich inzetten voor de Sepolia en Holesky testnet lanceringstijdlijn.

De ontwikkelaars zijn van plan om door te gaan met de Sepolia release op 30 januari 2024 en Holesky op 7 februari 2024. Zodra de drie upgrades effectief draaien op de testnets zonder problemen, zal de activering van het mainnet worden gepland voor de lancering, volgens de officiële Ethereum blogpost.

Christine Kim, vicepresident van het onderzoeksteam bij Galaxy Digital, gaf aan dat het 60% waarschijnlijk is dat de mainnet activering van de upgrade eind maart zal plaatsvinden.

In spanning wachten op de lancering van Dencun Mainnet

Ondertussen, terwijl de Ethereum gemeenschap reikhalzend uitkijkt naar het debuut van de Dencun upgrade op het mainnet, geeft een recent rapport van Electric Capital aan dat de interesse in het blockchain protocol blijft toenemen onder ontwikkelaars.

Het onderzoek onthult dat Ethereum de favoriete blockchain is voor ontwikkelaars, met meer dan 70% van de nieuwe contractcodes die op het netwerk debuteren. Het 2023 Crypto Developer Report ontdekte dat ontwikkelaars, die nu buiten Noord-Amerika wonen, zich concentreren in landen als Latijns-Amerika en West-Afrika.

Het rapport benadrukt de aantrekkingskracht van Ethereum en schrijft 71% van de geïnitieerde contracten op het platform toe aan de kenmerkende smart contract code.

Een opmerkelijke trend is de toename van multi-chain ontwikkelaars, die stijgt van 3% in 2015 tot een indrukwekkende 34% in 2023, een vertienvoudiging in acht jaar tijd. Deze wederzijdse invloed strekt zich uit tussen Ethereum en Ethereum Virtual Machine (EVM) blockchains, waaronder BNB Chain, Polygon, Avalanche en verschillende layer-2 netwerken.

Electric Capital merkt op dat BNB Chain het grootste aandeel multi-chain ontwikkelaars heeft, gevolgd door Ethereum met 39%, Polygon met 36%, Arbitrum met 24% en Avalanche met 18%.

Interessant is dat het rapport ook laat zien dat 40% van de ontwikkelaars zich actief bezighoudt met zowel het Ethereum als het Bitcoin protocol in 2023. Ondanks dat Bitcoin een daling van 25% in maandelijkse actieve ontwikkelaars kende, bleef Ethereum veerkrachtig, waarbij de daling in Bitcoin vooral werd toegeschreven aan part-time ontwikkelaars en ontwikkelaars die multi-chain oplossingen onderzochten.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.