Ethereum

Ethereum Foundation overweegt strategieën om maximale block size te verlagen

Vitalik Buterin en de Ethereum Foundation overwegen manieren om de netwerkefficiëntie van Ethereum te verbeteren door de maximale block size te verkleinen.
cryptostheen 3 min lezen
Ethereum Foundation overweegt strategieën om maximale block size te verlagen
Ethereum Foundation overweegt strategieën om maximale block size te verlagen

De medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, onderzoekt samen met de Ethereum Foundation mogelijke strategieën om de maximale block size van Ethereum te verkleinen. Deze initiatieven zijn gericht op het verfijnen van de efficiëntie van de blockchain om deze in lijn te brengen met een 'rollup-centric roadmap' en het toenemende gebruik van block size aan te pakken, waarbij de effectieve block size het afgelopen jaar is verdubbeld.

Verbetering van de block gas limit en call data costs

Eén van de belangrijkste voorstellen, aangevoerd door Buterin en Ethereum Foundation onderzoeker Toni Wahrstätter, draaien om het herkalibreren van de kosten die gepaard gaan met call data en het verhogen van de block size limit. Call data, die cruciaal zijn voor het oproepen van smart contractfuncties, veroorzaken gasverbruik, wat de netwerkprestaties beïnvloedt. Door de kosten voor call data te verhogen van 16 naar 42 gaseenheden, kan Ethereum de maximale block size terugbrengen van 1,78 megabytes naar 0,68 megabytes, waardoor er ruimte ontstaat voor de toekomstige toestroom van gegevens. Deze aanpassing zou echter het gebruik van call data voor gegevensbeschikbaarheid kunnen ontmoedigen, waardoor toepassingen zoals StarkNet die afhankelijk zijn van uitgebreide call data voor on-chain proofs, worden beïnvloed.

Een evenwicht vinden in de kosten van call data en opcode costs

Een andere mogelijkheid is het verhogen van de kosten voor call data terwijl andere opcode costs binnen de Ethereum Virtual Machine (EVM) worden beperkt. Deze benadering zoekt naar een evenwicht, waarbij het gebruik van call data wordt gestimuleerd voor de beschikbaarheid van gegevens zonder toepassingen die hier sterk van afhankelijk zijn overmatig te belasten. Ethereum Improvement Proposal (EIP)-4488 maakt een call data cap per block mogelijk, maar riskeert het gebruik ervan voor beschikbaarheid van gegevens te ontmoedigen, waardoor een genuanceerde aanpak nodig is.

Een markt voor call data introduceren

Een alternatief voorstel houdt in dat er een speciale markt voor vergoedingen voor call data wordt ingesteld, vergelijkbaar met het beheer van data blobs. Deze markt zou de prijzen voor call data dynamisch aanpassen op basis van de vraag, waardoor mogelijk de weg wordt vrijgemaakt voor uitbreidingen van de gaslimiet. De complexiteit van de implementatie moet echter zorgvuldig worden onderzocht.

Een 'EVM loyaliteitsbonus' implementeren

Het laatste concept stelt een nieuwe 'EVM loyaliteitsbonus' voor, gericht op het compenseren van toepassingen die sterk afhankelijk zijn van call data. Deze innovatieve aanpak probeert een balans te vinden tussen het stimuleren van het gebruik van call data en het verminderen van kostengerelateerde hindernissen.

Deze voorstellen verschijnen tegen de achtergrond van Ethereums zoektocht om de schaalbaarheid en netwerkprestaties te verbeteren. De integratie van grote datapakketten, of blobs, via de EIP-4844 Dencun upgrade onderstreept de noodzaak van het optimaliseren van dataverwerking en -opslag binnen de Ethereum blockchain.

Hoewel het verhogen van de kosten voor call data naar 42 gaseenheden één weg biedt, kan dit als te bot worden beschouwd. Op dezelfde manier zou de introductie van aparte vergoedingsmarkten onnodige complexiteit kunnen injecteren. Daarom is het veelbelovend om een evenwicht te vinden tussen de kosten van call data, operationele kosten en het stimuleren van het gebruik van call data binnen de EVM.

De eerdere suggestie van Vitalik Buterin van call data limits per block om de gaskosten te verlichten, onderstreept de gezamenlijke inspanning van de Ethereum community om deze uitdagingen aan te pakken.

Impact op netwerkdoorvoer

Het eerdere voorstel van Buterin om de Ethereum gaslimiet met 33% te verhogen naar 40 miljoen is gericht op het opvoeren van de netwerkdoorvoer, waardoor meer transacties per block mogelijk worden en in theorie de algehele capaciteit toeneemt. Deze stap is echter niet zonder risico's, zoals verhoogde belasting van de hardware en gevoeligheid voor spam en aanvallen op het netwerk.

Het onderzoek van de Ethereum Foundation naar deze strategieën onderstreept haar niet aflatende inzet om de prestaties en schaalbaarheid van het netwerk te optimaliseren. Terwijl het landschap van blockchains evolueert, blijft het vinden van de delicate balans tussen call data costs, aanpassingen van de gaslimiet en netwerkefficiëntie van het grootste belang.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.