Ethereum

Ethereum implementeert Dencun upgrade, baanbrekend voor lagere datakosten

De nieuwste upgrade van Ethereum, Dencun, introduceert 'proto-danksharding', het creëren van speciale ruimte op de blockchain voor gegevensopslag tegen lagere kosten, wat een belangrijke mijlpaal is in de evolutie van het platform.
cryptostheen 3 min lezen
Ethereum implementeert Dencun upgrade, baanbrekend voor lagere datakosten
Ethereum implementeert Dencun upgrade, baanbrekend voor lagere datakosten

Ethereum, de op één na grootste blockchain ter wereld, heeft zijn langverwachte Dencun upgrade geactiveerd, bedoeld om de groei in layer 2 netwerken zoals Arbitrum en Polygon te katalyseren door de datakosten te verlagen.

De Dencun upgrade, technisch geclassificeerd als een hard fork, begon op Ethereum epoch 269.568 om 13:55 UTC en eindigde om 14:10 UTC.

Een belangrijk kenmerk van deze upgrade is de introductie van een nieuw opslagmechanisme dat 'blobs' wordt genoemd. Dit biedt gesegregeerde ruimte op de blockchain speciaal voor gegevensopslag, tegen lagere kosten dan reguliere transacties.

Dencun wordt gezien als de meest substantiële upgrade op Ethereum in bijna een jaar tijd en vertegenwoordigt een kritiek moment in de reis van het platform. Het pakt het al lang bestaande probleem van hoge transactiekosten aan en ontketent een competitie tussen de grote layer 2 netwerken om gebruik te maken van de veranderingen in het schalen van blockchains.

Tijdens de officiële watch party, georganiseerd door EthStaker en de Ethereum Foundation, onthulde Terence Tsao, een kernontwikkelaar bij Offchain Labs, dat belangrijke rollups het indienen van blob data tegenhouden totdat het netwerk stabiliseert. Het X account van de Arbitrum Foundation kondigde plannen aan om binnen de komende 24 uur te beginnen met het gebruik van blobs.

Wat is proto-danksharding?

De kern van de upgrade ligt in de implementatie van proto-danksharding, een nieuwe transactiecategorie die gegevensopslag op Ethereum vergemakkelijkt door het gebruik van data blobs.

Hoewel de primaire begunstigden van deze upgrade naar verwachting layer 2 netwerken zoals Arbitrum, Optimism en Polygon zullen zijn, die het schalen van Ethereum faciliteren, door transacties van gebruikers samen te voegen en te consolideren op het mainnet, zal de impact zich uiteindelijk uitbreiden naar eindgebruikers, waardoor hun transactiekosten mogelijk verlaagd worden.

Dencun markeert de eerste stap van Ethereum in de richting van het implementeren van sharding, een technische functie gericht op het fragmenteren van de blockchain in miniatuur shards om de doorvoer van transacties te verbeteren tegen lagere kosten. De volledige integratie van sharding laat echter nog enkele jaren op zich wachten, waardoor proto-danksharding een voorlopige oplossing is om de hoge gaskosten van Ethereum aan te pakken.

Oplossingen voor databeschikbaarheid

Proto-danksharding zal naar verwachting ten goede komen aan een nieuwe klasse van blockchains binnen het Ethereum ecosysteem die bekend staan als data availability (DA) layers. Deze netwerklagen, waaronder Celestia, EigenDA en Avail, helpen netwerken bij het opslaan van grote hoeveelheden gegevens voor rollups.

Omdat rollups veel data genereren en veel ruimte op Ethereum innemen, is de vraag naar DA oplossingen gestegen. Proto-danksharding is erop gericht om deze druk te verlichten en mogelijk de kosten te verlagen die gepaard gaan met de toegang tot DA data.

Layer 2 kostenrace

Nu de vergoedingen voor layer 2's in Ethereum rollups zullen dalen, wordt er volop gespeculeerd over een mogelijke oorlog in kosten tussen deze ondersteunende netwerken, die concurreren om gebruikers aan te trekken met lagere transactiekosten.

De precieze gevolgen blijven echter onduidelijk en de volledige impact van proto-danksharding hangt af van de implementatie ervan.

Steven Goldfeder, medeoprichter van Offchain Labs, benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen rollup projecten, waarbij hij anticipeerde op aanpassingen in de kostenstructuren binnen de verschillende ecosystemen.

Extra functies van Dencun

Hoewel proto-danksharding het belangrijkste onderdeel is van de Dencun upgrade, zijn er acht andere Ethereum Improvement Proposals (EIP's) in het pakket opgenomen, die voornamelijk gericht zijn op ontwikkelaars:

  • EIP-1153: Lagere tarieven voor gegevensopslag op het netwerk, waardoor de efficiëntie van block space toeneemt.
  • EIP-4788: Verbetering van bridge- en staking pool designs.
  • EIP-5656: Kleine codeverbeteringen voor de Ethereum Virtual Machine.
  • EIP-6780: Verwijderen van code die smart contracts voortijdig kon beëindigen.
  • EIP-7044: Kleine codeverbeteringen om de gebruikerservaring met staking te verbeteren.
  • EIP-7045: Uitbreiding van het opnamebereik van slot inclusion.
  • EIP-7514: Het vertragen van de snelheid van staking op Ethereum.
  • EIP-7516: Assisteren van rollups bij het verkrijgen van informatie over blob transactiekosten.
Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.