Web3 / Alts

Europese crypto-industrie staat voor onzekerheid met de komst van een blockchain 'kill switch'

De nieuwe Europese wetgeving, bekend als de Data Act, heeft strenge eisen geïntroduceerd, waaronder een 'kill switch' voor smart contracts, die de basis van blockchaininnovatie op de proef stelt en een schaduw werpt over de toekomst van de industrie.
cryptostheen 2 min lezen
Europese crypto-industrie staat voor onzekerheid met de komst van een blockchain 'kill switch'
Europese crypto-industrie staat voor onzekerheid met de komst van een blockchain 'kill switch'

In januari 2024 implementeerde Europa de Data Act, een ingrijpende wetgeving gericht op het verbeteren van de toegang tot gegevens. In de bepalingen ervan ligt echter artikel 30 begraven, een clausule die de opname van mechanismes voor de beëindiging of onderbreking van smart contracts verplicht stelt, waardoor het onveranderlijke aspect van blockchaintechnologie in feite teniet wordt gedaan.

Deze stap is in tegenspraak met de essentie van blockchaininnovatie, die draait om decentralisatie en weerstand tegen inmenging van buitenaf. Slimme contracten, die fundamenteel zijn voor veel blockchaintoepassingen, zijn ontworpen om autonoom te werken zonder tussenkomst van derden. Toch eist de Data Act dat er een 'kill switch' wordt ingebouwd, waardoor de integriteit en het doel van op blockchain gebaseerde systemen in gevaar worden gebracht.

Bovendien voegt het gebrek aan duidelijkheid in het definiëren van slimme contracten en de omstandigheden waaronder autoriteiten de beëindigingsclausule kunnen inroepen nog een laag van onzekerheid toe. Deze dubbelzinnigheid dreigt innovatie te verstikken en cryptotalent van het continent weg te jagen, wat de groeivooruitzichten van de Europese crypto-industrie ondermijnt.

Onveranderlijkheid is de hoeksteen van blockchaintechnologie, die gegevensintegriteit garandeert en vertrouwen tussen gebruikers bevordert. Door deze essentiële eigenschap uit te hollen, belemmert de Data Act niet alleen blockchaininnovatie, maar brengt deze ook de veiligheid van gebruikersgelden in gevaar en creëert deze extra exploitatierisico's. Met name ondernemingen staan op het spel.

Bedrijven, in het bijzonder, zullen verliezen aangezien de onveranderlijkheid van blockchain een cruciale rol speelt bij het waarborgen van gegevensintegriteit, het stroomlijnen van auditprocessen en het vergroten van transparantie. Beheer van toeleveringsketens, financiële openbaarmakingen en identiteitsbeheer zijn slechts enkele gebieden waar op blockchain gebaseerde onveranderlijkheid een transformerend potentieel heeft.

De Europese crypto-industrie moet zich verenigen tegen artikel 30 van de Data Act om de onveranderlijkheid van blockchain te verdedigen en de integriteit van de technologie te behouden. Als we dit niet doen, lopen we het risico dat we innovatie verstikken en de industrie verlammen.

Concluderend kan worden gesteld dat de implementatie door Europa van een 'kill switch' voor smart contracts een belangrijke tegenslag betekent voor blockchaininnovatie. Het is noodzakelijk dat belanghebbenden zich verzetten tegen deze beperkende maatregelen en pleiten voor beleid dat de groei van de crypto-industrie ondersteunt in plaats van belemmert.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.