Bitcoin

FTX verkoopt bijna $1 miljard van Grayscale bitcoin ETF

Nu FTX de verkoop van zijn belangrijke bezittingen heeft afgerond, zal de verkoopdruk naar verwachting afnemen, aangezien het relatief zelden voorkomt dat een curator zijn bezittingen liquideert.
cryptostheen 2 min lezen
FTX verkoopt bijna $1 miljard van Grayscale bitcoin ETF
FTX verkoopt bijna $1 miljard van Grayscale bitcoin ETF

Beleggers hebben meer dan $2 miljard in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) van de hand gedaan sinds de omzetting in een exchange-traded fund eerder deze maand. Een aanzienlijk deel van deze uitstroom kan worden toegeschreven aan de curator van FTX, die 22 miljoen aandelen van de hand deed.

De handel in verschillende spot bitcoin ETF's begon op 11 januari nadat de U.S. Securities and Exchange Commission goedkeuring verleende na jaren van uitstel. Het Grayscale Trust, gestructureerd als een minder aantrekkelijk privaat fonds, had echter al bijna $30 miljard aan activa vergaard toen de SEC de overgang naar een ETF goedkeurde, samen met het goedkeuren van 10 nieuw opgerichte bitcoin ETF's.

Ondanks de instroom in de nieuw gelanceerde fondsen door BlackRock en Fidelity, was GBTC getuige van de terugtrekking van miljarden dollars in bitcoin. Gegevens geven aan dat een aanzienlijk deel van deze terugtrekking werd georkestreerd door FTX. De 22 miljoen aandelen die FTX van de hand deed, waardoor het belang in GBTC van FTX tot nul werd gereduceerd, bedroegen bijna $1 miljard.

Sinds de goedkeuring van bitcoin ETF's is de prijs van bitcoin (BTC) gedaald, in tegenstelling tot de optimistische verwachtingen voorafgaand aan de beslissing van de SEC. Er werd verwacht dat bitcoin ETF's een gemakkelijker instapmoment zouden bieden voor mainstream beleggers, wat optimistische voorspellingen opleverde voor de prijs van BTC. Het tegenovergestelde gebeurde echter. Nu FTX de verkoop van zijn substantiële bezittingen heeft afgerond, zal de verkoopdruk naar verwachting afnemen, aangezien het liquideren van bezittingen door een curator een relatief zeldzame gebeurtenis is.

Net als veel prominente handelsentiteiten profiteerde FTX van het prijsverschil tussen aandelen van het Grayscale Trust en de intrinsieke waarde van de onderliggende bitcoin. Op 25 oktober 2023 bezat FTX 22,3 miljoen GBTC met een waarde van $597 miljoen, volgens een document die werd vrijgegeven op 3 november 2023.

De waarde van de bezittingen in GBTC van FTX steeg tot ongeveer $900 miljoen op de eerste dag dat GBTC werd verhandeld op NYSE Arca op 11 januari, en sloot de sessie op $40,69.

FTX had aandelen in vijf private fondsen van Grayscale en bijna 3 miljoen aandelen in een statutair fonds beheerd door ETF-aanbieder Bitwise, gehouden in een brokerage account bij ED&F Man Capital Markets, nu bekend als Marex Capital Markets Inc, volgens documenten.

Op maandag liet Alameda Research, een handelsfirma verbonden aan FTX, vrijwillig een rechtszaak vallen waarin Grayscale beschuldigd werd van het aanrekenen van buitensporige kosten.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.