Bitcoin

Hashrate van Bitcoin bereikt recordhoogte 5 maanden voor halving

De miningactiviteit op het Bitcoin netwerk neemt toe in aanloop naar de block reward halving volgend jaar.
cryptostheen 2 min lezen
Hashrate van Bitcoin bereikt recordhoogte 5 maanden voor halving
Hashrate van Bitcoin bereikt recordhoogte 5 maanden voor halving

De hashrate van Bitcoin heeft een nieuwe all-time high bereikt, wat aangeeft dat het netwerk sterker is dan ooit tevoren. Dit gebeurt precies op tijd voor de langverwachte block reward halving volgend jaar.

Volgens gegevens van Bitcoinvisuals (gecontroleerd met gegevens van Bitinfocharts) bereikte de totale Bitcoin hashrate afgelopen week 547 exahashes per seconde (TH/s). Dit betekent dat miningmachines over de hele wereld, die het Bitcoin blockchainnetwerk beveiligen, 547 quintiljoen hashberekeningen per seconde uitvoeren.

Bitcoin hashrate

Hashrate verwijst naar de hoeveelheid rekenkracht die per seconde wordt gebruikt. Hoe meer rekenkracht er wordt gebruikt, hoe moeilijker het is voor aanvallers om de controle over meer dan 50% van het Bitcoin netwerk over te nemen. Het betekent ook dat er meer miningactiviteit is op het netwerk, omdat cryptominers hun activiteiten uitbreiden en meer machines gebruiken om zoveel mogelijk winst te maken.

Hashberekeningen, of hashen, is het proces waarbij gegevens worden omgezet in een reeks tekens van een vaste lengte. Dit is nodig voor handelingen op het netwerk van Bitcoin, zoals het creëren van privésleutels, zodat gebruikers transacties kunnen doen.

Een hogere hashing snelheid betekent dat het moeilijk is voor aanvallers om het netwerk over te nemen, omdat de kwaadwillende aanvaller genoeg computerkracht van machines zou moeten krijgen om de huidige hashrate te evenaren en te verstoren. Dit zou een kostbaar en energieverslindend proces zijn.

En een hogere hashrate betekent dat er meer energie nodig is, wat op zijn beurt leidt tot krachtigere miningapparatuur. Dit kan leiden tot hogere kosten voor cryptominers en meer energieverbruik, iets waar Bitcoin in het verleden vaak voor is bekritiseerd.

Maar in aanloop naar de halvering volgend jaar, een gebeurtenis waarbij de beloning voor miners elke vier jaar wordt gehalveerd, kopen miners efficiëntere machines, wat de hashrate doet stijgen.

De aankomende Bitcoin halvering, de vierde in zijn soort sinds de lancering van de cryptocurrency in 2008, staat gepland voor april en wordt over het algemeen beschouwd als een bullish indicator voor de markt. Dit komt doordat de halvering van beloningen, ingebakken in het protocol van Bitcoin, is ontworpen om de inflatie van BTC in toom te houden.

Elke vier jaar wordt de uitgifte van nieuwe Bitcoin gehalveerd, waardoor het aanbod van BTC dat miners op de markt kunnen brengen afneemt en, als de geschiedenis een indicatie is, de vraag naar de bestaande BTC op de markt toeneemt. De cryptocurrency heeft een vast aanbod van 21 miljoen bitcoin, waarvan er momenteel iets meer dan 19,5 miljoen munten in omloop zijn.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.