Web3 / Alts

Hong Kong stelt nieuwe standaarden op voor het bewaren en gebruiken van digitale activa

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) heeft richtlijnen geïntroduceerd voor geautoriseerde instellingen met betrekking tot het bewaren en tokeniseren van digitale activa.
cryptostheen 3 min lezen
Hong Kong stelt nieuwe standaarden op voor het bewaren en gebruiken van digitale activa
Hong Kong stelt nieuwe standaarden op voor het bewaren en gebruiken van digitale activa

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) heeft proactief actie ondernomen om te navigeren door het veranderende landschap van digitale financiën en heeft uitgebreide richtlijnen gepubliceerd voor bevoegde instellingen (authorized institutions of AI's) die zich bezighouden met tokeniseren en de bewaring van digitale activa. Dit initiatief onderstreept de toewijding van de HKMA om de praktijken van AI's op één lijn te brengen met de internationale normen, waardoor het regelgevend kader voor digitale financiën wordt versterkt.

De richtlijnen, die zijn gecommuniceerd via twee brieven, beschrijven de wettelijke verwachtingen en normen voor deelname aan activiteiten op het gebied van het bewaren van digitale activa en het tokeniseren. De eerste brief onderstreept de noodzaak van het opzetten van robuuste bestuurskaders en risicobeheerpraktijken voor AI's die betrokken zijn bij bewaardiensten. Er wordt benadrukt hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat het senior management en het personeel over de vereiste kennis, vaardigheden en expertise beschikken om hun verantwoordelijkheden naar behoren te vervullen.

In de bijlage bij de eerste brief zijn normen opgenomen voor acht kritieke gebieden, waaronder bestuur, risicobeheer, scheiding van activa, uitbesteding, openbaarmaking en naleving van de regelgeving tegen witwassen en tegengaan van terrorismefinanciering. Deze richtlijnen zijn zo opgesteld dat ze van toepassing zijn ongeacht of AI's stand-alone bewaringsdiensten aanbieden of deze integreren in bredere financiële activiteiten. AI's zijn verplicht een dialoog aan te gaan met de HKMA voordat ze deze diensten aanbieden, om aan te tonen dat ze zich houden aan de vastgestelde normen en vereisten.

De tweede brief van de HKMA heeft betrekking op de verkoop en distributie van op tokens gebaseerde producten die buiten het toepassingsgebied van de Securities and Futures Ordinance vallen en dus niet onderworpen zijn aan de vereisten van de Securities and Futures Commission. Deze mededeling verduidelijkt dat de bestaande toezichtvereisten en maatregelen ter bescherming van de consument/belegger die van toepassing zijn op traditionele financiële producten, ook gelden voor hun tokenequivalenten, gezien hun gelijkenis in termen, kenmerken en bijbehorende risico's.

In de brief wordt echter een onderscheid gemaakt tussen stablecoins, waarvoor een apart vergunningenstelsel geldt volgens een consultatiedocument dat in december gezamenlijk is uitgebracht door de HKMA en andere regelgevende instanties. Daarnaast benadrukt de HKMA dat tokenisatiestructuren de aard van activa kunnen veranderen, waardoor gefractioneerde belangen in een activum mogelijk worden omgezet in een collectieve beleggingsregeling. In de brief wordt nader ingegaan op de vereiste due diligence, openbaarmaking, risicobeheer en bewaringsdiensten die nodig zijn voor het omgaan met op tokens gebaseerde producten, waarmee de HKMA haar steun uitspreekt voor initiatieven door AI's op het gebied van tokenisering en tegelijkertijd de vooruitgang van de sector op dit gebied erkent.

De recente richtlijnen van de HKMA onderstrepen haar proactieve houding ten aanzien van de regulering van de digitale activaruimte, met als doel het concurrentievermogen van de financiële instellingen van Hong Kong te waarborgen en tegelijkertijd de hoge normen voor consumentenbescherming en financiële stabiliteit te handhaven. Met deze richtlijnen wil de HKMA innovatie binnen de financiële sector stimuleren en bevoegde instellingen aanmoedigen om het potentieel van digitale activa en tokenisering te verkennen binnen een veilig en gereguleerd kader.

De nadruk op bestuursvorming, risicobeheer en naleving van antiwitwasmaatregelen onderstreept de toewijding van de HKMA aan het behoud van de integriteit van het financiële systeem van Hong Kong (China). Naarmate de markt voor digitale activa zich verder ontwikkelt, zullen deze richtlijnen een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de praktijken van AI's en hen uitrusten om te navigeren door de complexiteiten van deze ontluikende sector.

Het initiatief van de HKMA is klaar om de weg te bereiden voor verdere vooruitgang in digitale financiën en biedt bevoegde instellingen een duidelijk stappenplan voor de integratie van tokenisering en bewaring van digitale activa in hun dienstenportfolio. Naarmate de sector zich ontwikkelt, zal het naleven van deze normen bijdragen aan een veilig, betrouwbaar en innovatief financieel landschap in Hong Kong.

De cryptomarkt van Hong Kong bloeit niet alleen in een gereguleerde omgeving; het is ook booming in termen van transactievolume. In de regio werd tussen juli 2022 en juni 2023 naar schatting $64 miljard aan cryptocurrencies verhandeld. De actieve over-the-counter (OTC) markt is de drijvende kracht achter deze marktactiviteit.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.