x Oud archief

Microsoft kadert overname van Activision Blizzard voor $69 miljard als onderdeel van zijn plannen voor de metaverse

cryptostheen 3 min lezen

Microsoft heeft de gamingsector opgeschrikt door aan te kondigen dat het uitgever Activision Blizzard – het bedrijf achter onder andere Call of Duty en Warcraft – zal overnemen in een deal ter waarde van $68,7 miljard. En Microsoft zegt dat het een zet is die gemaakt is in afwachting van nieuwe metaverse projecten.

De metaverse is een term die een toekomstige visie op het internet beschrijft, waarin gebruikers interactie maken met avatars in gedeelde 3D-ruimtes. Het wordt gezien als een meer meeslepende manier om online te socialiseren, te spelen en zelfs te werken, met blockchaintechnologie en crypto-activa (waaronder NFT’s) die naar verwachting een rol zullen spelen als gebruikers zich over meerdere metaverse projecten bewegen die compatibel zijn met elkaar.

In een persbericht zei Microsoft dat de overeenkomst “bouwstenen voor een metaverse” zullen opleveren. Voorzitter en CEO Satya Nadella voegde daaraan toe:

“Gaming is de meest dynamische en opwindende categorie in entertainment vandaag de dag en zal een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van verschillende metaverse platformen.”

Crypto games die op Ethereum zijn gebasseerd zoals Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND) worden gezien als vroege voorbeelden van een metaverse, waarbij gebruikers digitale grondpercelen kunnen kopen, aanpassen en zelfs te gelde maken om te worden verkocht als een non-fungible token (NFT). Facebook heeft ook aangegeven veel interesse te hebben in de komende hype van metaverses en onthulde zijn visie afgelopen oktober toen het zijn moederbedrijf hernoemde naar Meta.

Activision Blizzard heeft nog geen stappen gezet op het gebied van NFT’s of metaverse projecten. Microsoft kondigde in november aan dat het ondersteuning gaat bouwen voor 3D-avatars op zijn virtuele vergaderplatform Teams en dat het meeslepende omgevingen gaat creëren waarin gebruikers kunnen communiceren.

Virtueel vergaderplatform op Teams // Bron: Microsoft

Microsoft is ook al jaren betrokken in de crypto-industrie en kondigde in 2015 een samenwerking aan met het technologiebedrijf ConsenSys die zich actief bezighoudt met ontwikkelingen op het netwerk van Ethereum (ETH). Het risicokapitaalfonds M12 van Microsoft heeft onlangs ook geïnvesteerd in Palm NFT Studio en heeft gratis educatieve NFT’s uitgebracht op het platform van Enjin (ENJ) rond zijn populaire game Minecraft, evenals promotionele NFT’s rond de lancering van Windows 11 afgelopen jaar.

Virtual en augmented reality (VR en AR) zullen naar verwachting ook een grote rol spelen in de toekomstige metaverse. Microsoft heeft VR nog niet omarmd, maar zijn HoloLens holografische headset is een bedrijfsgericht AR toestel dat digitale content bovenop de echte omgeving van gebruikers legt.

Activision Blizzard brengt een schat aan belangrijke titels uit de gamingsector met zich mee in de overeenkomst. Naast Call of Duty en Warcraft heeft de uitgever ook andere toppers als Overwatch, Candy Crush, Diablo en Crash Bandicoot. De uitgever is ook sterk aanwezig in de e-sports scene met bekende competities, als de Overwatch League en Call of Duty League.

Microsoft blijft een belangrijke speler op het gebied van videogames dankzij zijn 20 jaar oude activiteiten op het gebied van Xbox consoles en zijn aanbod van Windows software. De abonnementsdienst Xbox Game Pass van de uitgever heeft nu meer dan 25 miljoen leden en Microsoft zal de games van Activision Blizzard in dezelfde premiumdienst integreren.

Onlangs zijn grote uitgevers van videogames begonnen met het herkennen van het potentieel rond metaverse projecten. De maker Ubisoft van Assassin Creed lanceerde in december in-game items in de vorm van NFT’s, terwijl uitgever Square Enix van Final Fantasy plannen heeft aangekondigd om games te ontwikkelen die rond NFT’s draaien. Electronic Arts heeft ook reeds interesse getoond in de sector.

Vorige week heeft de uitgever Take-Two Interactive van Grand Theft Auto de ontwikkelaar Zynga van mobiele games overgenomen voor $12,7 miljard. Zynga is onlangs begonnen met de ontwikkeling van op NFT gebaseerde games en Take-Two CEO Strauss Zelnick zei vorige week dat hij gelooft dat er “mogelijkheden in web3” zijn die het bedrijf beter zou kunnen aanpakken.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.