3 januari 2021

Race onder centrale spelers en de digitale valuta van de centrale bank

De race naar een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) is vorig jaar aangewakkerd door de behoefte aan digitale betalingen. Een overzicht van belangrijke ontwikkelingen die in het komende jaar wellicht nog vaak onze aandacht zullen vragen.

Met de opkomst van gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin, is een digitale valuta van de centrale bank of CBDC (Central Bank Digital Currency) meer een reactie dan een omhelzing.

Centrale banken zien cryptos als een "bedreiging" die moet worden beheerd - fiatgeld is in die zin een controle-instrument, waarbij bepaalde centrale entiteiten naar hartenlust en naar eigen belang kunnen besturen. Een cryptocurrency zoals Bitcoin ondersteunt het verhaal van uw eigen geld, die onafhankelijk is van het monetair beleid dat gevoerd wordt, met als doel waarde te behouden.

Met de sterke populariteit van Bitcoin en de aankondiging van de lancering van Facebook's Libra vorig jaar, hebben regeringen het belang ingezien om zichzelf te beschermen tegen deze bedreigingen voor de bestaande bank- en traditionele financiële sector.

Eén van de belangrijkste recente motivaties voor de oprichting van een CBDC was, zoals gezegd, de geplande ontwikkeling van de door Facebook ondersteunde valuta en blockchain, Libra, die in wezen Facebook, een privébedrijf met 2 miljard gebruikers, zou positioneren om voldoende macht te gebruiken om de centrale bank uit te dagen.

Overheden over de hele wereld zijn al lang op hun hoede voor cryptocurrencies sinds de oprichting van Bitcoin vanwege het vermogen om kapitaalcontroles te omzeilen en de mogelijkheid dat het wordt gebruikt voor illegale doeleinden, zoals het witwassen van geld. Centrale banken zijn ook bezorgd dat cryptocurrencies de autoriteit en controle van centrale banken kunnen ondermijnen, aangezien er momenteel geen door de overheid gecontroleerde reserve van valuta zoals Bitcoin is, en ze zouden moeite hebben om dergelijke anonieme en gedecentraliseerde systemen te reguleren.

Om controle te houden over de productie en levering van geld en om zich alvast voor te bereiden op de schijnbaar onvermijdelijke cashloze samenleving, lanceren landen nu experimenten om de werking van digitale valuta's te testen.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de belangrijkste CBDC-ontwikkelingen tot op de dag van vandaag:

Digitale valuta's met de meeste impact: China, de VS en Europa

Laten we beginnen met de grote spelers. Terwijl de race naar een functionerende CBDC plaatsvindt bij meer dan 80% van de centrale banken in de wereld, zullen de digitale dollar, digitale yuan en digitale euro de meest wereldwijde impact hebben.

1 - China

Terwijl 2021 van start is gegaan, blijft China aan kop in de de race en wordt verwacht dat het de eerste grote economie wordt die een CBDC zal lanceren. Voor het programma van een soevereine digitale valuta, genaamd Digital Currency Electronic Payment (DCEP), is de afgelopen maanden in verschillende steden één van de grootste proefprojecten gestart. In mei 2020 had China al meer dan 120 patentaanvragen ingediend voor zijn officiële digitale valuta (vaak als digitale yuan vernoemd), meer dan elk ander land.

In april 2020 voerde de People's Bank of China proeven met digitale valuta / elektronische betalingen (DC/EP) uit voor meer dan 6700 use-cases, waarbij meer dan 1 miljard RMB in verschillende provincies in het land werd verwerkt.

In het verleden heeft de Chinese yuan moeite gehad om grip te krijgen op internationaal niveau, aangezien de regering beperkingen op de valuta heeft gehandhaafd, waaronder het voorkomen dat grote hoeveelheden kapitaal het land verlaten. Analisten van Morgan Stanley voorspellen nu dat de Chinese yuan de op twee na grootste reservevaluta ter wereld zal worden, met meer en meer buitenlandse investeringen.

Het DCEP is zeer geavanceerd in zijn ontwerp en functionaliteit, en verbindt veel grotere Chinese doelen rond de data-economie en de internationale financiën. Met de voortdurende uitbreiding van China zullen er enorme kansen zijn om het DCEP te gebruiken en internationale acceptatie te creëren.

2 - Verenigde Staten

De Amerikaanse dollar is de reservevaluta van de wereld. Het beheersen van een wereldwijde valuta biedt de Verenigde Staten een reeks privileges, waaronder het stimuleren van de vraag naar de dollar die de leenmacht van de VS ondersteunt en hen in staat stelt verwoestende sancties op te leggen aan andere landen. Ondanks dat het een land is dat het meeste te verliezen heeft in de CBDC-race, is de ontwikkeling van de digitale dollar pijnlijk traag verlopen.

Volgens Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zullen de Verenigde Staten niet bezuinigen op hun potentiële digitale valuta van de centrale bank of digitale dollar, door ervoor te kiezen om niet als eerst te willen zijn, maar het gewoon goed te doen.

Sinds augustus 2020 voert de Amerikaanse Federal Reserve onderzoek en experimenten uit met betrekking tot de technologie en de mogelijke use-cases voor digitale valuta's om hun potentiële kansen en risico's te begrijpen. Hoewel ze bekritiseerd werden omdat ze langzaam bewegen en China de kans geven om vooruit te racen, blijft het doel van de centrale bank om de veiligheid en efficiëntie van digitale valutasystemen te beoordelen voordat ze zich haasten om er één uit te rollen.

3 - Europa

In een interview begin oktober 2020 besprak de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde hoe de coronaviruspandemie het economische landschap wereldwijd drastisch veranderde. Ze sneed het onderwerp van een digitale euro aan en kondigde de intenties van de centrale bank aan. De Europese Centrale Bank heeft hun zoektocht naar een CBDC gestimuleerd en begon haar experimenten door onlangs een openbaar raadplegingssysteem te lanceren om de publieke opinie over de voorgestelde digitale euro te krijgen.

In oktober 2020 lanceerde de Europese Centrale Bank een openbare raadpleging en is zij begonnen met experimenten om te beslissen of er een digitale euro moet worden gecreëerd voor de 19 landen. Een digitale euro zou een elektronische vorm van geld van de centrale bank zijn die gelijkwaardig is aan eurobankbiljetten en toegankelijk is voor alle burgers en bedrijven.

Digitale valuta's in de rest van de wereld

In de rest van de wereld is er ook belangrijke vooruitgang rond de CBDC's. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de 6 andere significante ontwikkelingen:

1 - Verenigd Koninkrijk

De Bank van Engeland (BoE) lanceerde in maart 2020 een openbare raadpleging en discussienota over een CBDC voor het verenigd koninkrijk. Bijna een jaar later heeft de BoE nog geen beslissing genomen over de introductie van een CBDC, maar zijn ze van plan om met belanghebbenden uitgebreid in gesprek te gaan over de voordelen, risico's en andere praktische zaken. Een BoE CBDC zou een innovatie zijn in zowel de vorm van geld dat aan het publiek wordt verstrekt als de infrastructuur waarop betalingen kunnen worden gedaan.

2 - Canada

In februari 2020 voltooide de Bank van Canada fase 4 van 'Project Jasper'. In deze fase werkt de Bank met Payments Canada, samen met de Monetary Authority of Singapore en de Bank of England om te werken aan een grensoverschrijdend, centraal valuta-systeem. Deze samenwerking combineert Project Jasper en Project Ubin in Singapore om DLT te gebruiken om grensoverschrijdende betalingen sneller en goedkoper te maken. De Bank heeft een voorwaardelijke strategie gevolgd om een CBDC te lanceren om een staat van voldoende beleid en operationele paraatheid te creëren.

3 - Australië

In november 2020 kondigde de Reserve Bank of Australia een partnerschap aan met toonaangevende Australische banken en blockchain-bedrijf ConsenSys, om de implicaties van CBDC en distributed ledger technology (DLT) te onderzoeken.

De betrokkenheid van ConsenSys is belangrijk aangezien het project de ontwikkeling omvat van een proof-of-concept (POC) voor de uitgifte van een getokeniseerde vorm van een CBDC die kan worden gebruikt door deelnemers in de groothandelsmarkt voor de financiering, afwikkeling en terugbetaling van gesyndiceerde leningen.

Dit systeem zal gebaseerd zijn op Ethereum en zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met Quorum, voorheen eigendom van JPMorgan. Quorum is een op bedrijven en de overheid gericht blockchain-protocol dat is gebaseerd op de technologie van Ethereum, maar wat decentralisatie opoffert voor een toename van de transactiesnelheid.

4 - Japan

De Bank van Japan heeft in oktober 2020 haar benaderingsdocument over CBDC's gepubliceerd. De BoJ nadert de ontwikkeling met een unieke focus op PoC's voor offline CBDC-betalingen, die weerbaar zullen zijn tegen natuurrampen.

De BOJ stelt als doelstelling ervoor te zorgen dat de CBDC universele toegang, veiligheid, veerkracht, onmiddellijke betalingsmogelijkheden heeft en zonder beperkingen kan samenwerken met andere systemen. In zijn ontwerp beoogt de BoJ te willen voorkomen dat bepaalde personen, apparaten of andere partijen die worden gebruikt voor overboekingen en betalingen worden uitgesloten, en om te zorgen voor een goede samenwerking en overdraagbaarheid van de digitale yen.

5 - Hongkong

Vorige maand is de monetaire autoriteit van Hongkong en het Digital Currency Institute of People's Bank of China gestart met een technische testversie van het gebruik van de Digital Yuan voor grensoverschrijdende betalingen, en treffen hiervoor reeds verschillende voorbereidingen.

Als bescherming voor één van de grootste financiële centra van Azië, kwamen ze geregeld met sterkere regelgeving voor gedecentraliseerde valuta's op de proppen - wat zich dan weer uitte in reclames op openbare plaatsen voor Bitcoin.

6 - Singapore

De monetaire autoriteit van Singapore voltooide fase 5 van zijn CBDC-project Ubin in juli 2020. Fase 5 valideerde het gebruik van slimme contracten op het prototype van het betalingsnetwerk in gevallen zoals afwikkeling van levering tegen betaling (DvP). Fase 5 beoogt inzicht te krijgen in de potentiële efficiëntiewinst voor de grotere economie door betere connectiviteit en integratie.

De Bahama's verrast met een grootschalige uitrol van zijn CBDC

Met alle ogen gericht op China en de Verenigde Staten, verrasten de Bahama's de wereld afgelopen kwartaal toen de Centrale Bank van de Bahama's aankondigde dat 's werelds eerste CBDC - de Sand Dollar - nu beschikbaar was voor alle inwoners van de Bahama's.

De Bahama's herbergen bijna 400.000 inwoners, verspreid over 700 koraaleilanden, en de ontwikkeling van de Sand Dollar werd gezien als een noodzaak voor financiële inclusie in de dunbevolkte groep van eilanden.

's Werelds eerste CBDC kwam rond 22u00 UTC op 20 oktober beschikbaar voor de inwoners van de Bahama's.

Inwoners van de Bahama's kunnen de CBDC verhandelen met elke handelaar op één van de eilanden door gebruik te maken van een door de Centrale Bank goedgekeurde e-Wallet op hun mobiele apparaat met verwaarloosbare transactiekosten. De centrale bank koos transactieprovider NZIA als leverancier van technologie-oplossingen voor de uitrol van de digitale valuta. Overboekingen van Sand Dollar worden gedaan met behulp van smartphones, aangezien het grootste deel van de bevolking, ongeveer 90%, van de inwoners van de Bahama's sinds 2017 mobiele telefoons gebruikt.

Nu 2020 voorbij is, lijdt het geen twijfel dat de digitale valuta van de centrale bank één van de populairste en belangrijkste ontwikkelingen in de digitale ruimte zal blijven.


03/02/2021 - 05u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram