Ethereum

Sterke stijging in Ethereum layer 2 activiteit vestigt nieuwe records

De activiteit op Ethereum layer 2 oplossingen bereikte een ongekend niveau, met meer dan 4,2 miljoen gebruikers in één week.
cryptostheen 3 min lezen
Sterke stijging in Ethereum layer 2 activiteit vestigt nieuwe records
Sterke stijging in Ethereum layer 2 activiteit vestigt nieuwe records

Het Ethereum layer 2 ecosysteem ervaart een explosieve toename in activiteit en bereikt nieuwe mijlpalen in gebruikersbetrokkenheid.

Gegevens onthullen dat bijna 4,2 miljoen unieke wallets deelnamen aan Ethereum layer 2 activiteit tussen 19 februari en 25 februari. Dit betekent een duizelingwekkende stijging van 930% in wekelijkse actieve gebruikers sinds het begin van 2023, dat begon met 412.149 gebruikers.

Met inbegrip van de afgelopen week, markeerde de toename in activiteit de derde opeenvolgende week waarin layer 2 oplossingen de 3 miljoen actieve gebruikers hebben overschreden.

Aantal verschillende adressen die interactie hebben met één of meerdere layer 2's

Volgens gegevens varieerde de gecombineerde doorvoer van layer 2 oplossingen de afgelopen 3 weken tussen 52,6 transacties per seconde (TPS) en 131,9 TPS. Deze activiteit zorgt voor nieuwe records en komt niet verder dan de all-time high van 152 TPS op 16 december.

Ter vergelijking: het mainnet van Ethereum verwerkte tussen 11,4 TPS en 15,1 TPS.

Ethereum L2's en mainnet transacties per seconde

Deze stijging onderstreept het succes van de Ethereum schaalbaarheid roadmap, met name de nadruk op rollups gericht op het bereiken van hoge doorvoer en lage transactiekosten op layer 2, in plaats van direct te schalen op het mainnet.

De toename van layer 2 transacties heeft echter geleid tot een stijging van de vergoedingen, met vergoedingen op de vijf meest actieve layer 2 oplossingen die tussen de 100% en 320% zijn gestegen.

Er wordt verwacht dat de langverwachte Ethereum upgrade, bekend als Dencun en gepland om live te gaan op 13 maart, de transactiekosten op layer 2 aanzienlijk zal verlagen door de introductie van binary large objects (blobs) in plaats van calldata. Speculanten die deelnemen aan de Polymarket voorspellingsmarkt wedden momenteel dat blobs meer dan 98% goedkoper zullen zijn om te produceren dan calldata.

ZkSync blijft de toonaangevende layer 2 oplossing in termen van actieve gebruikers, met een recordaantal van 959.498 unieke wallets vorige week. Arbitrum volgt met 580.247 gebruikers, Linea met 417.190, Starknet met 315.228 en OP mainnet met 284.857.

Aantal verschillende adressen die interactie hebben per layer 2

Daarnaast viel ZkSync op als de enige layer 2 oplossing die een groter aantal wallets accommodeerde dan de gecombineerde actieve gebruikers op meerdere layer 2 platformen, met 959.498 gebruikers die transacties uitvoerden in verschillende layer 2 omgevingen. Het is de moeite waard om op te merken dat de statistieken van het ZkSync netwerk kunnen worden beïnvloed door individuen die zich focussen op airdrops, met als doel hun deelname aan het ZkSync ecosysteem te maximaliseren om in aanmerking te komen voor mogelijke distributies van tokens.

Linea, ontwikkeld door Consensys, een toonaangevende ontwikkelaar van Ethereum software, staat op de tweede plaats wat betreft transactievolume. Op 26 februari werd de mijlpaal van meer dan 1,12 miljoen transacties overschreden, wat gepaard ging met een recordhoogte van bijna 325.683 actieve gebruikers op 2 maart. De activiteit op Linea is sinds begin februari met meer dan 1.500% gestegen, beginnend met 68.074 dagelijkse transacties.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.