Web3 / Alts

Terra Luna oprichter Do Kwon verantwoordelijk gehouden voor fraude door uitspraak SEC jury

De federale toezichthouder heeft gelijk met zijn bewering dat de uitgever van de Terra stablecoin en zijn oprichter Do Kwon beleggers hebben misleid.
cryptostheen 2 min lezen
Terra Luna oprichter Do Kwon verantwoordelijk gehouden voor fraude door uitspraak SEC jury
Terra Luna oprichter Do Kwon verantwoordelijk gehouden voor fraude door uitspraak SEC jury

Een jury in New York heeft uitspraak gedaan en Terraform Labs en oprichter Do Kwon aansprakelijk gesteld voor beschuldigingen van civiele fraude. Dit is een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zoals gemeld door Reuters.

De beschuldigingen van de SEC draaiden rond beweringen dat Terraform Labs en Kwon investeerders hadden misleid over de stabiliteit van hun stablecoin, TerraUSD, en ongefundeerde beweringen hadden gedaan. De instorting van Terra resulteerde in verliezen van meer dan $40 miljard en speelde een centrale rol in de bredere neergang van de cryptocurrency markt.

Na een rechtszaak van twee weken deed de jury kort na het afsluiten van de slotpleidooien uitspraak in de federale rechtbank. De SEC vervolgt nu civielrechtelijke boetes en een gerechtelijk bevel om Kwon en Terraform te verbieden deel te nemen aan de effectenindustrie. De ondergang van TerraUSD en het bijbehorende token, Luna, in mei 2022 veroorzaakte een wijdverspreide verstoring in de cryptomarkt.

Kwon, die in maart 2023 werd aangehouden in Montenegro, was niet aanwezig bij de rechtszaak. Zowel de VS als Zuid-Korea hebben om zijn uitlevering gevraagd voor strafrechtelijke vervolging. Terraform Labs vroeg in januari faillissementsbescherming aan.

De SEC beweerde dat Kwon en Terraform een geheime regeling hadden getroffen met een derde partij om in mei 2021 aanzienlijke hoeveelheden TerraUSD te kopen om de koppeling met de dollar te handhaven. Bovendien zou Kwon het herstel ten onrechte hebben toegeschreven aan de betrouwbaarheid van de algoritmen van TerraUSD. De toezichthouder beschuldigde Kwon en Terraform ook van het valselijk promoten van het gebruik van hun blockchain in Chai, een prominente betaalapplicatie in Korea.

Juridische vertegenwoordigers van Terraform Labs en Kwon voerden aan dat het bedrijf openhartig was geweest over zijn producten en hun mogelijkheden, zelfs in gevallen van mislukking. Ze hielden vol dat de zaak van de SEC berustte op verkeerde interpretaties van uitspraken die uit hun verband waren gerukt.

Het juridische team dat Terraform Labs vertegenwoordigt was eerder in aanvaring gekomen met de SEC, waarbij de toezichthouder een fonds van $166 miljoen, bestemd voor de advocaten van het bedrijf, aanwees als een 'slush fund'. In reactie daarop karakteriseerden de advocaten de acties van de SEC als een "verontrustend voorbeeld van overheidsbemoeienis" en beweerden dat het een poging was om "de aandacht af te leiden" van de verdiensten van de zaak.

In december werd een cruciale kwestie in de zaak opgelost toen een federale rechter oordeelde dat Luna en UST inderdaad effecten waren die onderhevig waren aan registratie en andere financiële regelgeving.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.