28 juni 2021

30 Bitcoin mining farms ontvangen licentie in Iran te midden van de daling in hashrate

Miners in Iran krijgen licenties om in het land te opereren nu de rekenkracht van het netwerk van Bitcoin een gigantische daling ziet.

Dertig Bitcoin miningbedrijven in Iran hebben vorige week operationele licenties ontvangen toen de regering haar standpunt over de cryptomarkt verzachtte, meldde de lokale berichtgever Financial Tribune.

Bitcoin mining gebruikt enorme computersystemen die elke seconde miljoenen complexe berekeningen oplossen om transacties op het netwerk van Bitcoin te valideren (een proces dat bekend staat als 'proof-of-work').

Een dergelijk proces vereist echter enorme hoeveelheden energie voor het onderhoud, de koeling en de werking van de machines. De hoge eisen leiden tot wereldwijde bezorgdheid bij autoriteiten, waarbij sommige landen de activiteit zelfs helemaal uitroeien.

Iran is één van de broeinesten voor cryptomining, maar niet alles is in orde: eerder deze maand nam de overheid 7.000 mining rigs in beslag van lokale operators, daarbij verwijzend naar een verhoogd energieverbruik tijdens de zomermaanden en de druk op het elektriciteitsnet. Maar na de uitgifte van licenties sinds vorige week lijkt een algemeen verbod nogal onwaarschijnlijk.

Licentie om Bitcoin te minen

Zes ’mining farms’ in de provincie Semnan kregen een vergunning (de regio ontving het hoogste aantal vergunningen), vier farms in de provincie Alborz kregen een vergunning, terwijl de miners in de provincies Mazandaran, Oost-Azarbaijan en Zanjan ook een paar vergunningen kregen. Slechts één mining-bedrijf uit de provincie Teheran kreeg een vergunning.

Iran heeft daarnaast 2.579 vestigingsvergunningen afgegeven, waarvan 305 alleen voor de provincie Zanjan, 262 vergunningen voor de provincie Fars en 247 vergunningen voor West-Azerbeidzjan.

De functionarissen van het land delen een haat-liefdeverhouding met cryptocurrencies, waarbij crypto cycli ondergaat van wel en niet toegestaan te ​​worden onder wetgevers in het land.

Een groot deel van de aantrekkingskracht komt van de vele voordelen - zoals het creëeren van jobs en inkomsten uit belastingen - voor de economie door miningbedrijven toe te staan, en de licenties proberen precies datgene te bereiken.

Hashrate daalt sterk

Ondertussen komen de licenties op een moment dat de rekenkracht van het Bitcoin blockchainnetwerk gestaag daalt. 'Hashrate' verwijst naar het aantal berekeningen dat per seconde kan worden uitgevoerd, waarbij een lagere hashrate meestal duidt op minder activiteit en minder beveiliging van het netwerk.

Bitcoin hashrate van de afgelopen 3 jaar // Bron: Bitinfocharts

Met 64 hash/s, volgens gegevens van Bitinfocharts, bevindt de hashrate van Bitcoin zich nu op het niveau van eind 2019 en begin 2020. Het is sinds eind mei met meer dan 50% gedaald, net nadat de Chinese regering hard begon op te treden tegen miners in het land.

De hashrate zal echter niet lang laag blijven. Sindsdien zijn miners naar andere landen gemigreerd, zoals de VS en Kazachstan, terwijl landen als El Salvador spelen met een staatsbedrijf die actief zal zijn in de miningsector dat wordt aangedreven door vulkanische activiteit.


28/06/2021 - 17u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram