Markten

Bitcoin ETF's weerstaan GBTC uitstroom met positieve netto instroom

Ondanks een aanzienlijke uitstroom van $1,45 miljard uit de Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) deze week, bleef de netto instroom in 10 Amerikaanse spot bitcoin ETF's overwegend positief. Er was echter een opvallende daling in deze instromen in de afgelopen dagen.
cryptostheen 3 min lezen
Bitcoin ETF's weerstaan GBTC uitstroom met positieve netto instroom
Bitcoin ETF's weerstaan GBTC uitstroom met positieve netto instroom

De cryptomarkt was deze week getuige van enkele opmerkelijke gebeurtenissen toen de Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) een aanzienlijke uitstroom van $598 miljoen op donderdag en $492 miljoen op vrijdag kende.

Te midden van deze uitstroom uit GBTC bleven andere fondsen zoals BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) echter aanzienlijke investeringen aantrekken, waardoor de impact van GBTC's uitstroom effectief werd gecompenseerd.

Gegevens geven aan dat maandag getuige was van een aanzienlijke netto instroom van $519 miljoen, gevolgd door een nog hogere instroom van $576 miljoen op dinsdag in alle 10 Amerikaanse spot bitcoin ETF's. Woensdag zag een recordbrekende netto instroom van $673 miljoen. Deze trend veranderde echter, met een daling naar $92 miljoen op donderdag, en op vrijdag was er een netto uitstroom van $140 miljoen, wat een afwijking markeert van de recente norm. Deze fluctuatie in kapitaalstromen dient als een cruciale indicator voor beleggers, en weerspiegelt de veranderende gevoelens ten opzichte van bitcoin na de recente goedkeuring van ETF's door de Securities and Exchange Commission.

Het is vermeldenswaardig dat sommige analisten ervoor hebben gekozen om de dagelijkse uitstroom van GBTC buiten beschouwing te laten in hun beoordelingen van het ETF-segment vanwege de hogere kostenstructuur van 1,5% en de verwachte migratie van beleggers naar goedkopere alternatieven. Desondanks zijn de uitstromen van GBTC aanzienlijk geweest, met een totaal van ongeveer $8,9 miljard in de afgelopen zeven weken, terwijl de categorie als geheel in dezelfde periode een netto instroom van ongeveer $7,35 miljard heeft gezien.

Naast de aanzienlijke uitstroom uit GBTC, is het opmerkelijk om een recente stijging waar te nemen in de uitstroom uit Europa's grootste bitcoin ETP's in de afgelopen dagen. Deze trend wordt waarschijnlijk voornamelijk toegeschreven aan beleggers die overstappen naar Amerikaanse ETF's, hoewel winstnemingen ook een rol kunnen spelen.

Sinds 11 januari 2024 is er een totale uitstroom van $344 miljoen geregistreerd uit de zes grootste Europese bitcoin ETP's. Van dit bedrag werd $50 miljoen teruggetrokken op 29 februari 2024.

De toename in interesse in bitcoin ETF's, die een bredere toegang tot bitcoin bieden voor een breder scala aan beleggers, heeft een rol gespeeld bij het opdrijven van de prijs van bitcoin tot boven $60.000 in de afgelopen dagen. Volgens Matt Hougan, Chief Investment Officer bij Bitwise, ervaart de vraag-aanboddynamiek van bitcoin momenteel ongekende activiteitsniveaus.

De netto instroom in IBIT van donderdag evenaarde bijna het record van een dag eerder, terwijl de uitstroom in GBTC steeg naar bijna $600 miljoen, vergeleken met $216 miljoen een dag eerder. Speculaties suggereren dat de sterke uitstroom uit GBTC verband zou kunnen houden met Genesis, een failliete kredietverstrekker die eerder deze maand toestemming kreeg om voor ongeveer $1,6 miljard aan GBTC aandelen te verkopen.

Ondanks de recente golf van uitstromen uit GBTC zijn er aanwijzingen dat de aanvankelijke golf van verkopen door arbitrageurs en beleggers op zoek naar goedkopere alternatieven aan het afnemen is. De mogelijkheid van een hernieuwde uitstroom blijft echter afhankelijk van de marktomstandigheden, vooral als bitcoin een correctie of sterkere sell-off doormaakt.

Amerikaanse spot bitcoin ETF's

Hoewel de uitstroom van GBTC de krantenkoppen heeft gedomineerd, onderstreept de veerkracht van andere bitcoin ETF's in het aantrekken van beleggingen het veranderende landschap van cryptocurrency beleggingsvehikels, waarbij beleggers de vergoedingen en prestatiecijfers nauwkeurig onderzoeken in hun besluitvormingsproces.

Bitcoin ETF's in de VS hebben nu bijna 4% van alle bestaande bitcoin, wat hun groeiende belang in de markt van digitale activa benadrukt.

Op het moment van schrijven kende de prijs van bitcoin een kleine terugval, schommelend rond $62.000 na het bereiken van een piek van ongeveer $64.000 op woensdag.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.