Bitcoin

De vierde halvering van Bitcoin: Hardste geld ter wereld wordt nog sterker

Met de recente Bitcoin halving is de dynamiek van zijn baanbrekende blockchain veranderd, waardoor de positie van bitcoin als de meest robuuste vorm van valuta die er bestaat is verstevigd.
cryptostheen 3 min lezen
De vierde halvering van Bitcoin: Hardste geld ter wereld wordt nog sterker
De vierde halvering van Bitcoin: Hardste geld ter wereld wordt nog sterker

In een mijlpaal voor de blockchain community heeft Bitcoin zijn vierde halvering ondergaan sinds zijn ontstaan 15 jaar geleden, wat een cruciaal moment in zijn evolutie markeert.

De Bitcoin block reward halving, die eens in de vier jaar plaatsvindt, dient om de beloning die miners ontvangen voor het valideren van blokken te halveren. Deze keer vond de gebeurtenis plaats om 00:09 UTC op zaterdag, samenvallend met de toevoeging van het 840.000e blok aan de Bitcoin blockchain.

Terwijl de prijs van bitcoin relatief stabiel bleef boven $63.000 na de halvering, trok een opmerkelijke piek in transactiekosten de aandacht. Deze stijging werd toegeschreven aan de lancering van het Runes protocol, wat een vloedgolf aan transacties veroorzaakte toen speculanten zich haastten om deel te nemen aan het aanmaken van digitale tokens bovenop de blockchain.

Het halveringsblok, genummerd 840.000, had een record transactiekost van 37,6 BTC, wat op dat moment gelijk stond aan meer dan $2,4 miljoen. De kosten bleven aanzienlijk hoog in de uren na de gebeurtenis, wat de verhoogde activiteit binnen het netwerk weerspiegelde.

De winnende mining pool voor dit cruciale blok was ViaBTC, die de gereduceerde beloning van 3,125 BTC per blok veiligstelde. De concurrentie voor dit blok was echter hevig, gedreven door de allure van het verkrijgen van de eerste 'sat' na de halvering - een gewild verzamelobject met potentieel immense waarde.

Tegelijkertijd wakkerde de lancering van het Runes protocol door Casey Rodarmor, het brein achter het Ordinals platform dat NFT's op Bitcoin mogelijk maakt, de activiteit verder aan. Binnen een uur na de lancering waren er al meer dan 850 runes aangemaakt, wat duidt op een grote betrokkenheid bij het nieuwe protocol.

De stijging van de transactiekosten na de halvering, waarbij de mediane kosten omhoogschoten naar 1.805 sats/vByte, betekent een fundamentele verschuiving in de economische aspecten van Bitcoin transacties. Deze stijging vertaalt zich in transacties met een gemiddelde prioriteit die ongeveer $146 kosten en transacties met een hoge prioriteit rond de $170, wat de veranderende dynamiek binnen het netwerk onderstreept.

Verwacht wordt dat miners in de toekomst steeds meer zullen vertrouwen op transactiekosten en potentiële prijsstijgingen om de verminderde mining subsidy te compenseren. Deze overgang benadrukt de veerkracht en het aanpassingsvermogen van Bitcoin in het licht van veranderende economische omstandigheden.

De vierjaarlijkse halvering heeft een diepgaande betekenis binnen de cryptogemeenschap en symboliseert de autonome en gedecentraliseerde aard van Bitcoin. In tegenstelling tot traditionele valuta die gevoelig zijn voor inflatie, zorgen de eindige voorraad en het vooraf bepaalde uitgifteschema van bitcoin ervoor dat het schaars is en zijn waarde in de loop van de tijd behoudt.

Ondanks de onzekerheid over de onmiddellijke impact op de prijs, onderstreept de halvering de blijvende relevantie van bitcoin en het potentieel voor verdere groei. Met recente goedkeuringen van regelgevende instanties en voortdurende verbeteringen van het protocol, zijn het nut en de acceptatie van bitcoin klaar om uit te breiden, wat een veelbelovende toekomst inluidt voor 's werelds belangrijkste cryptocurrency.

Bitcoin block reward halving evenement
Verken de kern van het economische raamwerk van Bitcoin met onze analyse van de block reward halving. Ontdek hoe dit geprogrammeerde voorval schaarste, de economie van miners en de waardepropositie op lange termijn beïnvloedt.
Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.