Bitcoin

DOJ arresteert oprichters van op privacy gerichte crypto wallet Samourai

Het Ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen de CEO en CTO van Samourai Wallet, waarin ze worden beschuldigd van samenzwering tot het witwassen van geld en het exploiteren van een geldtransportdienst zonder vergunning.
cryptostheen 2 min lezen
DOJ arresteert oprichters van op privacy gerichte crypto wallet Samourai
DOJ arresteert oprichters van op privacy gerichte crypto wallet Samourai

In een belangrijke aanval op aan cryptocurrency gerelateerde misdaden heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie de krantenkoppen gehaald door de CEO en CTO van Samourai Wallet te arresteren. Keonne Rodriguez en William Lonergan Hill worden beschuldigd van het exploiteren van een onvergunde dienst voor het mengen van cryptocurrency, waardoor naar verluidt meer dan $2 miljard aan illegale transacties mogelijk werd gemaakt en meer dan $100 miljoen aan crimineel geld werd witgewassen.

Rodriguez werd aangehouden in de Verenigde Staten en Hill werd gearresteerd in Portugal, waar de Amerikaanse autoriteiten zijn uitlevering vervolgen. De arrestaties komen na jaren van onderzoek naar Samourai Wallet, een platform dat in 2015 werd opgericht en dat bekend stond voor Bitcoin privacyverbeterende functies om de herkomst van fondsen te verbergen.

Ondanks de bewering dat de privacy van de gebruiker voorop stond, beweert het Ministerie van Justitie dat de diensten van Samourai Wallet werden misbruikt door criminelen voor het op grote schaal witwassen van geld en het ontduiken van sancties. Volgens aanklagers faciliteerde het platform transacties ter waarde van miljarden illegaal, waarbij een aanzienlijk deel van de fondsen criminele opbrengsten waren die verborgen wensten te blijven.

Bovendien beweert de DOJ dat Rodriguez en Hill volledig op de hoogte waren van de illegale activiteiten die plaatsvonden op hun platform, en zelfs gebruikers aanmoedigden om geld wit te wassen via de diensten van Samourai Wallet via hun officiële aanwezigheid op sociale media.

Na de arrestaties werden de webservers en het domein van Samourai Wallet in beslag genomen, wat duidt op een gecoördineerde inspanning van de Amerikaanse autoriteiten en internationale wetshandhavingsinstanties om de illegale operatie te ontmantelen. Op dit moment worden bezoekers van het domein begroet met een melding van de inbeslagname als onderdeel van een gerechtelijk bevel.

Rodriguez en Hill worden nu beschuldigd van het witwassen van geld en het exploiteren van een geldtransportbedrijf zonder vergunning. Als ze veroordeeld worden, kunnen ze samen tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Deze geruchtmakende zaak is de laatste in een reeks van regelgevende acties gericht tegen cryptocurrency mixdiensten en hun ontwikkelaars. Vorig jaar nog kreeg Tornado Cash, een op Ethereum gebaseerde mengdienst, te maken met sancties van de Amerikaanse overheid, terwijl één van de ontwikkelaars momenteel in Nederland terechtstaat voor betrokkenheid bij vergelijkbare illegale activiteiten.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.