Ethereum

Drastische daling in transactiekosten op Ethereum layer 2 na Dencun upgrade

Transactiekosten op grote layer 2 netwerken hebben een opmerkelijke daling gezien, variërend tussen 50% en 99%, na de implementatie van de langverwachte Dencun upgrade op Ethereum.
cryptostheen 2 min lezen
Drastische daling in transactiekosten op Ethereum layer 2 na Dencun upgrade
Drastische daling in transactiekosten op Ethereum layer 2 na Dencun upgrade

De recente activering van de Ethereum Dencun upgrade op 13 maart heeft zich snel vertaald in substantiële schaalbaarheidsverbeteringen voor layer 2 netwerken die EIP-4844 ondersteunen.

Data analyse onthult een opmerkelijke daling in de gemiddelde dagelijkse transactiekosten op prominente Ethereum layer 2 netwerken zoals Arbitrum, Optimism, Base, ZkSync Era en Starknet. Alleen al in de afgelopen week zijn deze vergoedingen met respectievelijk 85%, 98%, 99%, 72% en 98% gedaald.

Arbitrum, dat pas op 13 maart ondersteuning voor EIP-4844 integreerde, heeft laten doorschemeren dat er nog meer gasbesparende maatregelen gepland staan om deze maand live te gaan.

De relatief hogere kosten voor ZkSync Era kunnen worden toegeschreven aan de zero-knowledge (ZK) rollup architectuur. In tegenstelling tot optimistic rollups zoals Optimism en Base, legt ZkSync Era geen vertraging van zeven dagen op bij opnames op het mainnet, wat aanzienlijke prestatievoordelen biedt.

Hoewel Starknet ook werkt op een ZK-rollup framework, heeft het project plannen aangekondigd om gelijktijdig met de Dencun upgrade nog meer kostenbesparende maatregelen te implementeren. Starknet verwacht een verdubbeling van de kostenverlaging die met EIP-4844 is bereikt en is van plan om de vergoedingen te subsidiëren tot het verwachte niveau na voltooiing van de uitrol.

De mediane prijs van swaps op Uniswap, een toonaangevende gedecentraliseerde cryptobeurs, is met maar liefst 96% gedaald van $1,19 naar slechts $0,05 in het spoor van de Dencun upgrade.

Deze ontwikkelingen onderstrepen het significante succes van de Dencun fork en zijn vlaggenschip, EIP-4844, beter bekend als proto-danksharding.

EIP-4844's vervanging van gas-intensieve calldata door binary large objects (blobs) op layer 2 is instrumenteel geweest in het verlagen van transactiekosten. Vóór de activering van Dencun waren calldata volgens schattingen van experts verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel, variërend tussen 73% en 90%, van de transactiekosten van layer 2's. Blobs bieden daarentegen een lichtgewicht gegevensformaat, waardoor de kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.