Ethereum

Ethereum netwerk overschrijdt 1 miljoen validators, $116 miljard ingezet

Nu het aantal validators van Ethereum de 1 miljoen heeft overschreden en meer dan een kwart van de ethervoorraad is vastgelegd, markeert het netwerk een belangrijke mijlpaal in zijn reis naar meer veiligheid en decentralisatie.
cryptostheen 2 min lezen
Ethereum netwerk overschrijdt 1 miljoen validators, $116 miljard ingezet
Ethereum netwerk overschrijdt 1 miljoen validators, $116 miljard ingezet

Het Ethereum netwerk heeft een opmerkelijke prestatie geleverd met het aantal validators van meer dan 1 miljoen, een bewijs van de groeiende kracht van het blockchainnetwerk. Deze validators hebben gezamenlijk ongeveer 32 miljoen ether ingezet, wat neerkomt op een duizelingwekkende $116 miljard op basis van de huidige marktwaarderingen.

Volgens de laatste gegevens staat het aantal Ethereum validators op precies 1.003.342, samen met een ingezet totaal van 32.106.931 ETH. Dit vertegenwoordigt een indrukwekkende 26,77% van de gehele ether voorraad, wat de substantiële inzet voor het beveiligen van het netwerk door middel van staking benadrukt.

Als we dieper in de statistieken duiken, zien we interessante inzichten, met name de dominantie van Lido als de toonaangevende Ethereum staking pool. Lido beheerst een aanzienlijk deel van de ingezette tokens, met een marktaandeel van meer dan 30%, wat overeenkomt met meer dan 9,6 miljoen ETH en 302.000 validators. Op de voet gevolgd door Coinbase, met 14% van de ingezette tokens, 4,5 miljoen ETH en 142.000 validators. Binance staat weliswaar op de derde plaats, maar heeft een aanzienlijk kleiner aandeel, met 38.000 validators die 1,2 miljoen ETH inzetten, wat neerkomt op 3,8% van het ingezette aanbod.

Validators spelen een cruciale rol in de werking van proof-of-stake (PoS) blockchains zoals Ethereum. Verantwoordelijk voor het valideren van transacties, het aanmaken van nieuwe blokken (blocks) en het garanderen van netwerkveiligheid en consensus, moet elke validator minimaal 32 ETH inzetten. De bekendheid van Lido komt met name voort uit zijn unieke aanpak, waarbij gebruikers collectief kunnen deelnemen aan staking, waardoor individuele validators niet meer onafhankelijk aan de drempel van 32 ETH hoeven te voldoen.

Hoewel de toename van het aantal validators duidt op een verbeterde beveiliging van de blockchain, zijn er ook zorgen geuit over een mogelijke oververzadiging. Met name durfinvesteerder en voormalig Ethereum Chief Decentralization Officer, Evan Van Ness, heeft gewaarschuwd voor een teveel aan ETH, omdat dit tot onvoorziene uitdagingen zou kunnen leiden.

Afgelopen september namen Ethereum ontwikkelaars proactieve maatregelen om de bezorgdheid over de groei van de validator set aan te pakken. Omdat ze mogelijke problemen herkenden die voortkwamen uit een te grote validator set, kozen de ontwikkelaars ervoor om een Dencun upgrade code aan te passen. Tijdens het testen op het Holesky testnet werd het duidelijk dat een validator set van meer dan 2,1 miljoen de voltooiing van het netwerk zou kunnen belemmeren. Ethereum Foundation DevOps Engineer Parithosh Jayanthi benadrukte de impact op netwerktests en benadrukte de noodzaak van zorgvuldig beheer van het aantal validators.

Ondanks de opmerkelijke groei van het netwerk blijven er uitdagingen bestaan, wat duidelijk blijkt uit de gestaag groeiende wachtrij van validators die wachten op toetreding. Momenteel zijn er 14.256 validators, die bijdragen aan een backlog van 456.192 ETH, met een waarde van ongeveer $1,6 miljard. De beperking van Ethereum op het aantal toegelaten validators per epoch, gekoppeld aan restaking praktijken gericht op het maximaliseren van beloningen, heeft bijgedragen aan de backlog.

Hoewel staking ongetwijfeld de veiligheid van het netwerk versterkt, blijven er vragen bestaan over de mogelijke implicaties van een massale ETH opname door een aanzienlijk aantal validators. Terwijl Ethereum door deze uitdagingen blijft navigeren, blijft de gemeenschap waakzaam, strevend naar het handhaven van de principes van decentralisatie en veerkracht die het ethos van het netwerk ondersteunen.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.