Web3 / Alts

Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle aanklachten, riskeert tot 110 jaar gevangenisstraf

Jury veroordeelt Sam Bankman-Fried voor alle aanklachten in fraudeproces tegen FTX.
cryptostheen 2 min lezen
Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle aanklachten, riskeert tot 110 jaar gevangenisstraf
Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle aanklachten, riskeert tot 110 jaar gevangenisstraf

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de nu failliete cryptobeurs FTX, is donderdag schuldig bevonden aan alle aanklachten in zijn fraudeproces. Een federale jury van 12 personen veroordeelde Bankman-Fried voor zeven strafrechtelijke aanklachten in verband met de opvallende ineenstorting van FTX vorig jaar.

Het vonnis volgde na een lang proces afgelopen maand in de federale rechtbank van Manhattan. Aanklagers portretteerden de 30-jarige voormalige miljardair als een bedrieglijke fraudeur die miljarden aan fondsen van FTX-klanten stal om verliezen bij zijn hedgefonds, Alameda Research, te dekken.

Bankman-Fried is schuldig bevonden aan wirefraude, effectenfraude, samenzwering en witwassen van geld. Bij de veroordeling, gepland voor maart 2024, kan hij tot 110 jaar gevangenisstraf krijgen.

De jury beraadslaagde slechts twee dagen voordat ze unaniem tot een oordeel kwam over alle aanklachten. Bankman-Fried keek strak vooruit en toonde geen reactie toen het vonnis werd voorgelezen.

De snelle veroordeling staat in contrast met de meeste complexe zaken van witteboordencriminaliteit, die vaak met langdurige beraadslagingen te maken krijgen. Aanklagers presenteerden talloze berichten waaruit blijkt dat Bankman-Fried loog tegen investeerders over de financiële gezondheid van FTX en geld van klanten gebruikte om ongeautoriseerde, risicovolle investeringen te doen via Alameda Research.

Zwart geld doorgesluisd naar democraten

Nadat Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO van FTX, was veroordeeld, eiste de prominente investeerder Peter Schiff verantwoording van politici en toezichthouders, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij de frauduleuze acties van Bankman-Fried. Schiff, een bekende Bitcoin criticus en voorstander van goud, uitte zijn standpunt via een post op X.

Schiffs drang naar verantwoordelijkheid gaat verder dan Bankman-Fried en wijst met de vinger naar de regelgevers en politici die hij ervan beschuldigt zulke bedrieglijke praktijken mogelijk te maken. Volgens de post van Schiff beweert hij dat vrije markten effectiever zijn in het reguleren dan deze entiteiten.

Dit is niet de eerste keer dat Schiff de juridische problemen van Bankman-Fried bespreekt. Vóór de veroordeling van Bankman-Fried had Schiff vraagtekens gezet bij de timing van de aanklacht tegen de oprichter van FTX en liet hij doorschemeren dat de Amerikaanse overheid hem misschien een dienst had bewezen door de aanklacht in te dienen vóór zijn geplande getuigenis in het Congres.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.