Web3 / Alts

Amerikaanse DOJ spant rechtszaak aan tegen KuCoin en oprichters

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft juridische stappen ondernomen tegen KuCoin en zijn oprichters, en beschuldigt hen van het overtreden van de Bank Secrecy Act.
cryptostheen 2 min lezen
Amerikaanse DOJ spant rechtszaak aan tegen KuCoin en oprichters
Amerikaanse DOJ spant rechtszaak aan tegen KuCoin en oprichters

In een belangrijke juridische stap heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie een aanklacht ingediend tegen cryptocurrency exchange KuCoin en twee van zijn oprichters wegens vermeende samenzwering om de Bank Secrecy Act te schenden. De aanklachten komen voort uit beschuldigingen dat KuCoin er niet in is geslaagd om een effectief anti-witwasprogramma op te zetten en te onderhouden, waardoor illegale financiële activiteiten, waaronder het witwassen van geld en het financieren van terroristische operaties, werden gefaciliteerd.

Volgens de openbare aanklager Damian Williams stelde het falen van de verdachten om zelfs maar basis anti-witwasmaatregelen te implementeren KuCoin in staat om in de schaduw van de financiële markten te opereren en een draaischijf te worden voor onwettige financiële transacties. De beschuldigingen suggereren dat KuCoin meer dan $5 miljard aan verdachte en criminele fondsen verwerkte, wat de ernst van de beschuldigingen onderstreept.

De oprichters die genoemd worden in de rechtszaak, Chun Gan en Ke Tang, beiden van Chinese nationaliteit, zijn momenteel op vrije voeten. Naast hen zijn Flashdot Limited, Peken Global Limited en Phoenixfin Private Limited ook betrokken bij de aanklacht. Bovendien wordt KuCoin beschuldigd van het runnen van een geldtransportbedrijf zonder vergunning, wat de juridische situatie nog ingewikkelder maakt.

Uit het onderzoek bleek dat KuCoin actief op zoek ging naar klanten in de VS voor zijn spot- en futuresbeurzen, ondanks het feit dat het zich niet had geregistreerd als geldtransportbedrijf bij FinCEN en als futures commission merchant bij de CFTC. Dit verzuim om te voldoen aan de wettelijke vereisten stelt KuCoin niet alleen bloot aan juridisch gevaar, maar wijst ook op systemische problemen binnen de sector van cryptocurrency exchanges.

HSI waarnemend Special Agent Darren McCormack benadrukte de ernst van de beschuldigingen en beschreef KuCoin als onderdeel van een omvangrijke criminele samenzwering. Het onderzoek beweert dat KuCoin pas in juli 2023 een know-your-customer (KYC) programma heeft geïmplementeerd voor nieuwe klanten en heeft nagelaten om dergelijke informatie te verzamelen van bestaande klanten. Bovendien waren de marketinginspanningen van KuCoin gericht op klanten uit de VS, terwijl tegelijkertijd werd geprobeerd om te verbergen dat KuCoin op de hoogte was van hun aanwezigheid, wat een verontrustend beeld schetst van de praktijken van de cryptobeurs.

De juridische actie van het Amerikaanse ministerie van Justitie onderstreept het toenemende toezicht op cryptobeurzen en hun verplichting om zich te houden aan de regelgeving tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Naarmate de zaak tegen KuCoin zich verder ontvouwt, kan het een precedent scheppen voor de manier waarop autoriteiten wereldwijd het toezicht op de crypto-industrie benaderen, wat mogelijk invloed heeft op regelgevingskaders en nalevingsnormen over de hele wereld.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.