Web3 / Alts

SEC eist boete van $2 miljard in definitieve uitspraak tegen Ripple

De voorgestelde boete van $2 miljard tegen Ripple bestaat uit een schadevergoeding, voorschotrente en een aanzienlijke civielrechtelijke boete.
cryptostheen 2 min lezen
SEC eist boete van $2 miljard in definitieve uitspraak tegen Ripple
SEC eist boete van $2 miljard in definitieve uitspraak tegen Ripple

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) pleit voor het opleggen van een monumentale boete van $2 miljard aan Ripple Labs, volgens recente rechtbankarchieven in New York.

In een update op sociale media op maandag onthulde Stuart Alderoty, Chief Legal Officer bij Ripple Labs, het streven van de SEC naar zo'n fikse boete. De bewerkte versies van de documenten werden op 26 maart openbaar gemaakt.

In het voorstel van de SEC wordt er bij de rechtbank op aangedrongen om Ripple Labs te verplichten om $876 miljoen aan schadevergoeding, $198 miljoen aan voorschotrente en maar liefst $876 miljoen aan civielrechtelijke boetes te betalen, wat neerkomt op een duizelingwekkende $1,95 miljard.

Deze juridische saga gaat terug tot december 2020, toen de SEC juridische stappen ondernam tegen Ripple Labs en zijn leidinggevenden, op beschuldiging van overtreding van de federale effectenwetgeving door de verkoop van XRP aan zowel institutionele als particuliere klanten. In een cruciale uitspraak afgelopen juli van de New Yorkse rechter Analisa Torres werd vastgesteld dat de verkoop van XRP op beurzen en via algoritmes geen inbreuk maakte op de Amerikaanse wetgeving, maar dat de institutionele XRP verkopen van Ripple dat wel deden.

In de aanklacht vraagt de SEC de rechtbank om na te denken over het gemak waarmee actoren, vooral in de wereld van digitale activa, het gedrag van Ripple kunnen nabootsen en benadrukt de noodzaak van een krachtige boodschap tegen dergelijk wangedrag.

Alderoty uitte zijn ongenoegen over het standpunt van de SEC en bevestigde dat Ripple Labs zijn reactie op de motie van de SEC in de komende maand zal indienen. De indiening door de SEC bepaalt dat het "antwoord van de gedaagde niet later dan 22 april 2024 zal worden ingediend".

Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, heeft te maken gehad met kritiek en kritisch onderzoek naar verschillende aspecten van zijn activiteiten. Belangrijke punten van zorg zijn de sterke centralisatie van XRP, de initiële distributie van XRP, de voortdurende maandelijkse inflatie met token unlocks en Ripple's focus op zijn betalingsnetwerk, RippleNet. Sommige critici zetten vraagtekens bij de transparantie van Ripple Labs en hebben het bedrijf beschuldigd van misleidende marketingpraktijken en zelfverrijking.

Ripple vertrouwt niet op een proof-of-work of proof-of-stake consensusmechanisme zoals veel andere blockchains. In plaats daarvan gebruikt het een consensus protocol dat wordt gecontroleerd door een beperkt aantal validators. Critici beweren dat dit gebrek aan mining en decentralisatie het in wezen geen blockchainnetwerk maakt, maar een gecentraliseerd betalingsnetwerk.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.