Bitcoin

Grayscale dient aanvraag in voor een 'mini' spot bitcoin ETF, die mogelijk belastingvrije blootstelling biedt

Grayscale's laatste stap in het indienen van een aanvraag voor een 'mini' versie van zijn bitcoin ETF suggereert een strategische verschuiving in het aanbieden van een belastingefficiënte route aan beleggers.
cryptostheen 2 min lezen
Grayscale dient aanvraag in voor een 'mini' spot bitcoin ETF, die mogelijk belastingvrije blootstelling biedt
Grayscale dient aanvraag in voor een 'mini' spot bitcoin ETF, die mogelijk belastingvrije blootstelling biedt

Grayscale, een toonaangevende beleggingsbeheerder in de cryptocurrency industrie, heeft een gedurfde stap gezet door de registratie aan te vragen van een nieuwe 'mini' versie van zijn befaamde Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) exchange-traded fund (ETF). De voorgestelde ETF, met het tickersymbool 'BTC', is bedoeld om beleggers een alternatieve manier te bieden om toegang te krijgen tot de cryptomarkt.

De aanvraag, die op 11 maart werd ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten, geeft aan dat Grayscale van plan is zijn aanbod te diversifiëren en tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van beleggers. Als het wordt goedgekeurd, zal de Grayscale Bitcoin Mini Trust genoteerd worden aan de New York Stock Exchange als een onafhankelijke entiteit, los van Grayscale's vlaggenschip GBTC fonds.

Een belangrijk aspect van deze ontwikkeling is de geplande distributie van aandelen van het nieuwe investeringsfonds aan bestaande GBTC aandeelhouders, vergezeld van een niet nader genoemde bijdrage van bitcoin uit het GBTC fonds zelf, zoals uiteengezet in de aanvraag.

Het voornaamste doel van de voorgestelde ETF is om beleggers belastingvrije blootstelling aan bitcoin te bieden, een kenmerk dat de aantrekkingskracht aanzienlijk zou kunnen vergroten. Bloomberg ETF analist James Seyffart benadrukte dit aspect in een bericht van 12 maart:

"Er is nog geen vergoeding bekend gemaakt of hoeveel % van $GBTC zal worden afgesplitst, maar ik ben er vrij zeker van dat dit een niet-belastbare gebeurtenis zal zijn voor een deel van die aandelen om in een goedkoper en kostenconcurrerend product te stappen."

Grayscale's aanvraag komt in een periode van verhoogde activiteit en interesse in de cryptomarkt, met bitcoin die herhaaldelijk nieuwe all-time highs bereikt. Deze stijging in de vraag heeft andere spelers in de sector ertoe aangezet om hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Zo kondigde vermogensbeheerder VanEck onlangs een aanzienlijke kostenverlaging aan voor zijn bitcoin ETF, waarbij tot 31 maart 2025 geen kosten in rekening worden gebracht voor de eerste $1,5 miljard aan fondsen. Deze stap onderstreept de concurrentiedynamiek binnen de sector en weerspiegelt een bredere trend van kostenoptimalisatie om beleggers aan te trekken.

Bovendien blijkt de toenemende populariteit van spot bitcoin ETF's duidelijk uit de recordbrekende dagelijkse handelsvolumes van de afgelopen weken. Op 5 maart noteerden Amerikaanse spot bitcoin ETF's een duizelingwekkend handelsvolume van $10 miljard, waarmee het cijfer van $7,7 miljard van de week ervoor werd overtroffen. Deze trend benadrukt de groeiende acceptatie van cryptocurrencies binnen traditionele beleggingskringen.

De vooruitzichten voor ether ETF's blijven echter onzeker, omdat het stilzwijgen van de SEC twijfels oproept over de mogelijke goedkeuring in mei. Ondanks deze onzekerheid suggereert de bredere trend naar innovatie en diversificatie in de cryptocurrency markt dat er verdere ontwikkelingen in het verschiet liggen die het landschap voor beleggers in de komende maanden een nieuwe vorm kunnen geven.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.